Кремъл разиграва българския премиер

Кремъл разиграва българския премиер

В понеделник сутринта руският президент Дмитрий Медведев отмени без никакви обяснения насрочения за обед разговор с българския премиер Сергей Станишев, а по-късно на импровизирана среща с колегата си Владимир Путин министър-председателят ни е получил уверения, че Медведев ще го приеме на следващия ден.

За вторник е планирана и официалната среща между премиерите на България и Русия, но в аванс при откриването на изложение на български стоки в Москва Путин показал пълно разбиране към българската позиция по участието на страната ни в проекта “Южен поток“, според съобщението на пресслужбата на Станишев.

В него се казва, че преговорите за газопровода "продължават на ясна политическа основа, има пълно разбиране и констуктивизъм от руска страна".

Именно неотстъпчивостта на България по искането на “Газпром“ да включи част от транзитната ни мрежа в “Южен поток“ и изострилият се тон между двете страни в дните на енергийния форум в София се приемаха сред делегацията на Станишев като възможно обяснение за отмяната на срещата от страна на Медведев.

Изчакване или демонстрация на сила

От Кремъл обаче през целия ден така и не дойде никакво официално обяснение. Така хората на Станишев бяха поставени в неловката ситуация да търсят дипломатични оправдания от името на руските си домакини. Според източници от българската делегация е възможно Кремъл просто да изчаква сближаване на позиции на експертно ниво или да демонстрира сила.

В Москва със Станишев е и шефката на “Българския енергиен холдинг“ Галина Тошева, за която се твърди, че е най-силният противник на включването на българска мрежа в “Южен поток“ и която преди дни съобщи, че не очаква подписването на каквито и да било енергийни документи в Москва. По думите ѝ крайният вариант е парафирането на акционерно споразумение между “Булгаргаз“ и “Газпром“, в което да се остави отворена вратата за уреждането на въпроса с мрежата, за какъвто вариант спомена преди два дни и руският енергиен министър Сергей Шматко.

Отказът на Медведев за срещата дойде в последния момент и напомни на случката от септември 2008 г., когато в Сочи Станишев бе принуден да чака 3 часа, докато го приеме Путин. Тогава руска страна поясни, че са се проточили предишните срещи на домакина.

Информирайки журналистите за отменения разговор, Станишев изглеждаше спокоен, не драматизираше ситуацията, а каза, че във времето, което му остава свободно, ще отиде в книжарница, предаде кореспондентът на БНТ в Москва.

По-късно българският премиер откри бизнес изложението заедно с Владимир Путин и стана ясно, че официалните изявления ще бъдат дадени във вторник.

Станишев замина в неделя на тридневно посещение в руската столица, описано от българския президент Георги Първанов като нелеко, въпреки че е планирано като културно мероприятие, което да открие изложба "България в Русия" и бизнесфорум.

Визитата му бе използвана като предлог Путин да откаже участие в софийската газова среща под егидата на Първанов, която приключи преди два дни.

Руският премиер изпрати в България енергийния си министър с обяснението, че очаква да научи резултатите от Станишев.

Обидата на Първанов от оттегленото в последния момент участие на Путин, който трябваше да е "звезда" на софийската енергийна среща, в съчетание с натиска от Брюксел към София да се придържа към проевропейска линия, накараха българския президент да демонстрира безпрецедентно остър тон спрямо руския държавен монополист "Газпром" и за пръв път да признае опити за руски диктат върху суверенни за България решения.

Конкретният повод е неразбирателството между двете страни по "Южен поток", който Русия отчаяно се опитва да задвижи на фона на активизацията на ЕС и САЩ по конкурентния проект "Набуко".

България отказва да даде достъп на руснаците до националната си газопреносна мрежа, която да се ползва от "Южен поток", като настоява да се изгради паралелна тръба, какъвто е първоначалният план. Резервният вариант е Русия да плаща да ползването на български съоръжения. И в двата случая се натоварва цената на проекта, а това е неприемливо за "Газпром", който вече неколкократно обяви, че ще съкращава инвестиционни разходи заради намалените си приходи.

Преговорите на Станишев в Москва се усложняват и заради условието, припомнено на глас от Първанов в събота, че е поет ангажимент от руска страна за пакетно придвижване на договора за "Южен поток" и на новия договор за дългосрочните руски газови доставки за България. София поиска отпадане на посредниците и други гаранции срещу едностранно прекъсване на транзита както през януари т.г., а също така и прозрачност на контрактите. Москва отказва да подписва такъв договор сега, а освен това даде да се разбере, че иска достъп директно до българските потребители и отпадане на държавната компания "Булгаргаз" – нещо, на което София не може да се съгласи.

Газ в замяна на газопровод

В статия “Газ в замяна на газопровод“ руският в. “Коммерсант“ посочва, че “Южен поток е средството на България да оказва натиск върху “Газпром“ във връзка с искания от страната нов договор за доставки на газ без двама от посредниците, при по-изгодни цени и транзитната такса, с държавни гаранции и алтернативно трасе при срив на транзита.

Той като “Южен поток“ е един от ключовите за Русия проекти, “Газпром“ ще направи отстъпки пред България, коментира пред изданието директорът на "Ист юръпиън газ аналисис" Михаил Корчемкин. По думите му това е нужно на Русия в контекста на активизиране на Европа по "Набуко" и конфликта на Москва с основния ѝ газов партньор в Средна Азия – Туркменистан.

Податки за смекчаване на руския натиск върху България може да се открият и в изявленията на руския енергиен министър Сергей Шматко, който в София реагира спокойно на острия тон на Първанов и каза, че позициите по споразумението за “Южен поток“ се сближават значително.

“Коммерсант“ коментира като оправдано решението на Путин да не участва в газовия форум в София, тъй като в заключителната си декларация участниците в него потвърдиха, че в основата на цялата европейска енергийна политика стои Енергийната харта, отхвърляйки по този начин предложения от президента Медведев "концептуален подход".

В добавка новият специален представител на САЩ по енергийните въпроси в Евразия Ричард Морнингстар обеща Вашингтон да подкрепя с всички сили "Набуко", включително и финансово, и дори допусна, че Иран може стане негова ресурсна база.

На приключилата конференция в София "Набуко" бе върнат към живота, след като през последните месеци мнозина го смятаха за нежизнеспособен, пише "Комерсант".

Удар по Русия и с новите европравила в енергетиката

Руските позиции се отслабват и от нанесения от Европейския парламент удар по “Газпром“ с приетия трети пакет мерки за либерализацията на европазара, налагащ на компании от трети страни да спазват европравилата за разделяне на собствеността върху производството и транспорта на газ и електричество, пише в. "Независимая газета".

Изданието акцентира и върху наказанието на Туркменистан над концерна заради излишната му агресивност и несговорчивост. В Ашхабад открито бе заявена подкрепата за “Набуко“. На форума в София усилията на Русия за включване на “Южен поток“ в приоритетните проекти на ЕС се увенчаха с неуспех, посочва още всекидневникът. Според него поражението на “Газпром“ на всички международни фронтове може да означава крах на концепцията за задгранична експанзия на концерна.

"Время новостей" пък отбелязва, че разногласията между София и Москва по “Южен поток“ няма да бъдат преодолени лесно и заради натиска над България от страна на Брюксел, който не смята да даде приоритетен статут на "проруския" тръбопровод. Този натиск само ще нараства, особено с наближаването на решаващите консултации по организирането на маршрута за доставки на каспийски газ в Европа по “Набуко“, заобикаляйки Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?