Кремъл: Русия остава отворена за възможна среща между Путин и Тръмп

Дмитрий Песков

Русия продължава да е отворена за възможността за среща между руския президент Владимир Путин и американския президент Доналд Тръмп въпреки решението на САЩ за изгонване на руски дипломати, заяви пресслужбата на Кремъл, цитирана от Ройтерс.

 

По-рано този месец Тръмп поздрави Путин за преизбирането му и каза, че двамата ще се срещнат скоро.

Впоследствие обаче обтегнатите отношения между Вашингтон и Москва се влошиха още повече заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, а в понеделник САЩ заявиха, че гонят 60 руски дипломати.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва не е получила информация от Вашингтон дали срещата между Тръмп и Путин все още е на дневен ред, но остава отворена за сътрудничество.

"Президентите (на Русия и САЩ) се уговориха да възложат на министрите на външните работи да обсъдят този въпрос (подготовка за среща между двамата лидери)", заяви Песков.

"Засега нямам информация за започване на каквото и да е обсъждане, но най-малкото президентът Путин, доколкото такава беше договореността, възложи съответната задача на министерството на външните работи", каза той.

"В момента нямаме никаква информация на фона на взетото решение (за изгонване на руски дипломати) дали американската страна е готова по-нататък да изпълни казаното от президента Тръмп (за подготовка за среща с Путин)", заяви Песков.

"Това зависи от нашите американски колеги. Руската страна остава отворена, разбира се", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят