Кремъл: Русия оценява доста позитивно победата на Обама

Световните лидери приветстваха избора на президента Барак Обама. В Кремъл оценяват доста позитивно победата на Барак Обама на президентските избори в САЩ, в най-скоро време руският държавен глава Владимир Путин лично ще го поздрави по телефона, съобщи пред журналисти говорителят на руския лидер Дмитрий Песков.

 

Путин изпрати поздравителна телеграма до Обама във връзка с победата му на президентските избори в САЩ.

 

"Ще можем да обнародваме текста на посланието след като то бъде получено от американската страна", уточни Песков.

 

Ръководителите на Европейския съюз и на НАТО поздравиха Обама, като в общо изявление председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жозе Барозу и Херман ван Ромпой те изразяват очакване за допълнително задълбочаване на връзките на ЕС със САЩ и за обща борба със световните предизвикателства, включително в сферите на сигурността и икономиката.

 

В изявлението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен посочи, че президентът Обама се е показал като невероятен ръководител в поддържането на тези отношения и изразява очакването сътрудничеството да продължи, за да може алиансът да остане ефективен в бързо променящия се свят.

 

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън от своя страна заяви, че няма търпение отново да работи със своя "приятел" Барак Обама.

 

Германският канцлер Ангела Меркел е изпратила приветствено писмо до американския президент Барак Обама, в което поздравява държавния глава за победата на президентските избори.

 

"Дълбоко ценя срещите и разговорите ни по всички въпроси, обсъждани в рамките на отношенията между Германия и САЩ”, пише Меркел в приветственото си писмо.

 

Германският канцлер използва случая да напомни за доброто сътрудничество между Вашингтон и Берлин в усилията за преодоляването на финансовата и икономическата криза.

 

Президентът на Франция Франсоа Оланд приветства преизбирането на Барак Обама, като го определи като "ясен избор в полза на откритата политика на обединена Америка, която е тотално въвлечена в международните дела”.

 

Китайският президент Ху Дзинтао поздрави Обама във връзка с преизбирането му, като отбеляза "позитивния прогрес" в китайско-американските отношения през последните четири години.

Споделяне

Още от Свят