Кремъл: Русия ще разследва отравянето на Навални, ако се потвърди наличието на отрова

Дмитрий Песков

Следствие по дело за евентуално отравяне на руския опозиционер Алексей Навални ще започне де юре, ако бъде потвърдено наличието на отровно вещество в неговия организъм. Това заяви в петък пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руски експерти от вътрешното министерство продължават доследствената проверка по случая, "започнала практически веднага", и тя де факто представлява следствени действия, отбеляза той, цитиран от ТАСС.

Лекарите от болницата в сибирския град Омск, където първоначално бе доставен Навални, "предоставяха далеч повече и далеч по-често информация за състоянието на болния (. . .) и на журналисти, и на всички заинтересовани" от колегите си в берлинската болница, където сега лекуват опозиционера, каза Песков.

Същевременно се разбра, че руският Следствени комитет е изпратил заявлението на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) за образуване на дело във връзка с хоспитализацията на руския опозиционер Алексей Навални на Западносибирското следствено управление за транспортния сектор. Това личи от огласените днес материали на съда в московския район Басманни.

Във връзка със здравословното състояние на своя ръководител Алексей Навални фондът подаде заявление във федералното следствие за образуване на наказателно производство по член от Наказателния кодекс за покушение върху живота на държавен или обществен деец. От следствието не са отговорили на заявлението в законовия срок, поради което фондацията е подала жалба в Басманния съд за бездействие от страна на следствието. Съдът обаче постанови, че не е установено бездействие.

Сега проверката по хоспитализирането на Навални се извършва от следователи от отдела по транспорт към МВР в Сибирския федерален окръг. Срокът за проверката е удължен до 20 септември..

В сряда правителството на Германия обяви, че без никакво съмнение опозиционерът Алексей Навални, който е на лечение в Берлин, е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?