Кремъл: САЩ поискаха срещата Путин-Обама, а не Русия

Снимка: Архив

Президентският помощник Юрий Ушаков определи като неотговарящи на действителността заявленията на Белия дом, че Владимир Путин е искал среща с Барак Обама.

Представителят на Кремъл отхвърли твърденията, че президентът Путин отчаяно се опитвал да се срещне с президента на САЩ Барак Обама следващата седмица в Ню Йорк по време на сесията на Общото събрание на ООН.

Срещата е била предложена от американската администрация, добави той. Коментарите на Ушаков противоречат на изказванията на представители на САЩ вчера, отбелязва Ройтерс.

Според Ушаков Белият дом е представил "изкривена версия" на събитията.

В бъдеще Кремъл очаква по-професионално отношение от американска страна, добави той.

По думите му Сирия ще бъде основната тема на разговора между Обама и Путин, но двамата ще обсъдят и други въпроси, "включително кризата в Украйна".

Той съобщи още, че Путин ще се срещне поотделно с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд на 2 октомври в Париж.

Путин няма да има отделна среща с украинския президент Петро Порошенко. Двамата ще се срещнат на четиристранните преговори за уреждане на конфликта в Украйна, добави Ушаков.
Русия приветства изказванията на Меркел, в които тя предлага включването на широк кръг от страни в дискусиите за Сирия, подчерта съветникът на Кремъл.

"Това, че Меркел през последните дни се изказа за необходимостта от участие на широк кръг от страни в преговорите за Сирия, визирайки Иран, Саудитска Арабия, режима в Дамаск, Русия и други страни от региона,эе важно в сегашния контекст.Това напълно се вписва в нашите планове", заяви Ушаков.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?