Кремъл се надява, че срещата Путин-Тръмп ще установи работен диалог

Дмитрий Песков, сн: ЕПА/БГНЕС

Москва се надява, че първата лична среща между руския президент Владимир Путин и американския президент Доналд Тръмп тази седмица ще установи ефективен работен диалог между двамата лидери, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

"Това е първата среща, първото запознаване между двамата президенти - това е основното в случая", каза Песков.

"Очаква се да бъде установен работен диалог, което е жизнено важно за целия свят, когато става дума за увеличаване на ефективността при решаването на голям брой конфликти", заяви той.

Предвижданата среща в кулоарите на форума на Г-20 в Хамбург в петък ще бъде внимателно наблюдавана в момент, когато отношенията между Русия и САЩ остават обтегнати.

Според Песков срещата ще покаже дали има възможност и готовност двете страни заедно да се борят с международния тероризъм в Сирия.

По думите му Путин възнамерява да обясни позицията на Москва за конфликтите в Сирия и Украйна.

Говорителят на Кремъл обаче заяви, че краткият формат на срещата означава, че руският президент може да няма достатъчно време да представи пълния анализ на Москва за причините за украинската криза.

Песков каза, че срещата с Тръмп ще е "добра възможност да бъде повторена позицията на Русия, че Минските договорености нямат алтернатива, че те трябва да се прилагат и че трябва да се предприемат мерки за спиране на провокациите, които въоръжените сили на Украйна, за съжаление, продължават да извършват".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?