Кремъл ще издава конкурент на вестниците "Ведомости" и "Комерсант"

Кремъл планира да създаде собствено издателство и нова медия с консервативна ориентация. Това пише "Комерсант", като се позова на ръководителя на Института за социално-икономически и политически изследвания (ИСИПИ) Дмитрий Бадовски, който преди беше заместник-началник на управлението по вътрешна политика към президентската администрация, съобщи БТА.

 

Учредител на новата структура ще е ИСПИ. Бадовски посочва, че в момента няма нито едно средство за масово осведомяване, което да се конкурира с "такива гиганти" като "Комерсант" и "Ведомости" и да се различава от тяхната гледна точка.

 

Шефът на ИСПИ не изключва за това да се използват съществуващите интернет платформи на изданията "Взгляд.ру" и "Дни.ру".

 

Според замисъла обединението трябва да стане еквивалент на издателство "Европа", което издаваше книги под егидата на Фонда за ефективна политика на политолога Глеб Павловски. По някои данни идеолог на проекта е бил бившият вече вицепремиер Владислав Сурков.

 

Самият Павловски оценява проекта скептично, посочвайки, че има чисто пропаганден характер.

 

Вестниците "Ведомости" и "Комерсант" са най-авторитетните руски печатни издания. Те заемат традиционно водещите места в рейтинга на компанията "Медиалогия". През април за пръв път рейтингът бе оглавен от вестник "Известия", който се издава от лоялния към Владимир Путин холдинг "Нюз Медиа".

Споделяне

Още от Свят