При пълно затъмнение и тишина

Кремъл сменя фирмата си за строежа на "Южен поток" у нас

"Центргаз" вероятно ще вземе дела на "Стройтрансгаз", но това не решава проблемите на София с Брюксел

Кремъл сменя фирмата си за строежа на "Южен поток" у нас

Покрай целия политически хаос и шумотевицата около КТБ, кипи усилена дейност по уж спрения проект "Южен поток". Както научи Mediapool от свои източници, руската компания "Центргаз", която е дъщерна на "Газпром", се готви да изкупи дела на друга близка до Кремъл компания – "Стройтрансгаз", в дружеството "Стройтрансгаз Консорциум", избрано за изпълнител на българското трасе на газопровода.

 

"Руската страна смени своята фирма, тъй като тя е в черния списък на Вашингтон и това щеше да създаде проблеми", потвърди миналата събота министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред бТВ.

 

Основен акционер в "Стройтрансгаз" е близкият до Кремъл олигарх Генадий Тимченко, който попада в списъка на санкциите, наложени от САЩ на руски политически представители и бизнесмени, отговорни за ескалацията на кризата в Украйна.

 

Стойнев каза, че е настоявал пред руската страна фирмата изпълнител по "Южен поток" да бъде сменена, тъй като тя би създала допълнителни затруднения за реализацията на замразения от ЕС проект "Южен поток". Останалите, които ще работят по проекта, са около 87 български строителни фирми, които имат възможност да започнат работа веднага, допълни Стойнев и обясни, че "има 65 хил. тона тръби на пристанище Бургас за започване на строежа". Той каза още, че с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотигнер са обсъдили след срещата на министрите на енергетиката от ЕС миналата седмица в Малта доколко "Южен поток" е "политическа жертва" на украинската криза.

 

За възможната смяна на "Стройтрансгаз" с "Центрагаз" руските медии съобщиха в началото на юли. Преди седмица "Центрагаз" бе обявена за победител в търга за строителство на "Южен поток” в Сърбия.

 

Предположенията бяха, че ще има нов конкурс за строител на "Южен поток" в България. По този повод експерти коментираха, че подобно действие би означавало неустойки за анулиране на вече подписания договор със "Стройтрансгаз Консорциум".

 

Въпросът с участието на "Стройтрансгаз" в сделката за над 3.5 млрд. евро (индикативна стойност за изграждането на българското трасе) разтревожи българските власти още преди това, заради предупреждението на американската посланичка Марси Рийс, че българските фирми, работещи по "Южен поток“, могат да попаднат заради "Стройтрансгаз" под американските санкции срещу Русия.

 

В "Стройтрансгаз Консорциум" половината акции се държат от руското Закрито акционерно дружество "Стройтрансгаз". Негов едноличен собственик се води регистрираната в Никозия фирма "Ванстоно Лимитед", сочи справка в Търговския регистър. Неин учредител пък е руското Закрито акционерно дружество "Стройтрансгаз", което е регистрирано във Великобритания и Северна Ирландия, според документите в Агенцията по вписванията. Останалите 50 на сто от "Стройтрансгаз Консорциум" са на българското обединение "Гзапроект Юг", чиито акции делят по равно пет български фирми, които пък са близки до сегашната власт у нас. Това са "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг".

 

От българските партньори в консорциума за строежа на "Южен поток" казаха пред Mediapool, че още не са видели с документи обявената от Стойнев смяна на руския акционер. Те отказаха всякакъв коментар с думите: "Нищо не знаем" и "Нека да стане факт".

 

От дружеството "Южен поток България", което ще е оператор на газопровода у нас и което избра "Стройтрансгаз Консроциум" за строител, заявиха пред Mediapool,че въпросите за смяната на "Стройтрансгаз" са свързани с договора и процедурите, които касаят консорциума. "Ние като "Южен поток България" АД не бихме могли да коментираме тази тема", посочват те.

 

Сходна бе реакцията на "Българския енергиен холдинг”, който държи половината от акциите в "Южен поток-България”. От БЕХ заявиха, че не следва да коментират въпроси, засягащи консорциум "Стройтрансгаз” ДЗЗД, който е самостоятелно търговско дружество.

 

Промяната в собствеността на акциите е единственият безспорен начин за смяна на руските фирми, след като вече е направен избор на изпълнител и има подписан договор.

 

Съмнително е доколко смяната на фирмата на Тимченко с такава на държавната "Газпром" може да реши проблемите, свързани със санкциите от САЩ, които можеше да се разпрострат и върху българките фирми. Но тази вътрешно-кремълска ротация със сигурност не спасява България от наказателната процедура, започната от Брюксел в началото на юни. Европейската комисия смята, че самата процедура за избор на изпълнител за изграждането на българското трасе е нарушила правилата на европейския вътрешен пазар и по-специално правилата за провеждане на обществените поръчки.

 

След редица разговори в Брюксел и в София правителството изпрати в края на юни позиция до Европейската комисия, в която отново посочи, че не смята, че са нарушени правилата около реализацията на "Южен поток". Сега топката е в полето на Еврокомисията, която трябва да каже дали е удовлетворена от отговорите на България или ще продължи наказателната процедура в следващата ѝ фаза.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?