Кремъл смята да завърши "Северен поток 2" въпреки санкциите на САЩ

Кремъл смята да завърши "Северен поток 2" въпреки санкциите на САЩ

Кремъл смята, че проектът "Северен поток 2" ще бъде завършен, независимо от наложените във вторник санкции на САЩ срещу фирмите, полагащи тръби под водата, ако участват в него. Това заяви пред руски медии в сряда Дмитирй Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин.

"Очакваме, че този проект ще бъде завършен", каза той, заклеймявайки санкциите като "грубо нарушение на международното право".

"Москва не харесва подобни действия, европейските столици също. Берлин не харесва това, нито Париж", каза той, предполагайки, че санкциите ще доведат само до по-високи цени на газа за европейските потребители.

Санкциите, които бяха заложени в огромния годишен законопроект за отбрана на Вашингтон, лесно преминаха както в Сената на САЩ, така и в Камарата на представителите. Сега законопроектът отива при президента Доналд Тръмп, от когото се очаква да подпише законодателството.

Рейтинговата агенция Мудис (Moody`s) обяви, че санкциите на САЩ срещу газопровода представляват риск за руския монополист "Газпром", както и за неговите европейски финансови партньори и подизпълнители.

Засегната се очаква да бъде базираната в Швейцария компания за полагане на тръбопроводи "Олсийз" (Allseas), която беше наета от "Газпром" за изграждане на морската част по дъното на Балтийско море.

Според рейтинговата агенция влиянието на санкции ще зависи от способността на "Газпром" да завърши проекта, ако сегашните му подизпълнители решат да прекратят участието си в проекта.

"Засега няма признаци, че правителството на САЩ ще въведе санкции срещу компаниите, участващи във финансирането на проекта, както и срещу "Газпром". Макар САЩ да приеха санкции против някои руски компании още през 2014 г, "Газпром" не е сред тях. Ще продължим да следим внимателно ситуацията и ще оценим потенциалните последици за кредитния рейтинг, ако и когато има повече информация по въпроса", съобщиха от "Мудис".

Според агенцията рейтинга на "Газпром" надали ще пострада съществено от потенциално съкращаване на инвестициите, забавяне на почти завършения газопровод или загуба на бъдещи парични потоци от реализацията на проекта, заради решението на САЩ

Приемайки сегашните санкции срещу увеличението на капацитета на сегашния газопровод "Северен поток", американските депутати предупредиха, че разширението ще донесе на Русия милиарди долари и значително ще увеличи влиянието на президента Владимир Путин в Европа във време на засилено напрежение между Москва и Запада.

Европейският съюз и Германия категорично предупредиха САЩ да не налагат санкции, заявявайки, че европейската енергийна политика трябва да бъде разрешена в Европа.

"Северен поток 2" включва две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно. Преди време от "Газпром" обявиха, че по-голямата част от трасето по дъното на Балтийско море е изградена. Строежът се забави заради разрешителните за преминаване през териториалните води на Дания. Концернът първо заяви, че стартът на газопровода може да е още през януари на 2020 г., но вече  не иска да се ангажира с точна дата за въвеждането му в експлоатация, но твърди, че ще стане в първата половина на следващата година.

Засега проектната компания, която реализира проекта и ще бъде оператор на газопровода – "Норд Стрийм 2", е изцяло собственост на "Газпром". Очаква се половината от акциите в нея да бъдат придобити по равно от германските "Винтерсхал" и "Юнипер", австрийската "О Ем Ви", френската "Анжи" и англо-холандската "Шел".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес