Кремъл "увеличава дозата патриотизъм" за населението на Русия

Кремъл "увеличава дозата патриотизъм" за населението на Русия

Президентът на Русия Владимир Путин "ще заздрави държавността със знамето и химна" ("РБК дейли") и ще "увеличи дозата патриотизъм" за населението на страната ("Независимая газета") чрез нов "закон на стабилността" ("Росийская газета").

Така руски вестници, цитирани от БТА в петък, коментират внесен в парламента законопроект на Путин, предвиждащ по-широко използване на руските държавни символи най-вече в образователните институции.

Руският трикольор ще се поставя задължително на сградите на всички общообразователни заведения в страната независимо дали са държавни или частни. Химнът на Русия ще се изпълнява по празниците във всички училища, държавни и общински учреждения, също така при откриване на паметници и на тържествени събрания, предвижда проектът. Депутатите са готови да го одобрят, а опозицията дори смята да разшири възможностите на хората да използват държавната символика, посочва "Комерсант".

Според изявление на Путин всичко това "при слушане на химна и вдигане на държавното знаме ще връща нашите граждани не само към самите символи, но и към патриотичните чувства". Държавният глава разговарял с университетски преподаватели по конституционно право по повод 20-ата годишнина от приемането на руския основен закон.

По данни на вестника президентската инициатива ще бъде одобрена не само от неговата партия "Единна Русия" с мнозинство в Държавната дума, но и от комунистите, при все че някои от тях възприемат проекта "скептично". Въвежданият "задължителен ритуал ще започне да пробужда патриотични чувства, едва щом властта спре да краде", твърди депутатът Сергей Обухов, секретар на ЦК на руската компартия.

В тайландските училища всеки ден има тържествен сбор и се марширува с държавните символи и с портрета на краля; в САЩ вдигат знамето; в Китай на всекидневните сборове държавното знаме се изнася от най-добрите ученици - има и обща ведрина под звуците на музика и със знамена наоколо, заявява пред "РБК дейли" Владимир Бурматов, депутат от "Единна Русия".

Законопроектът е "естествена мярка в рамките на общия курс към укрепване на държавата", но може да постигне точно обратния резултат, смята Андрей Демидов, лидер на независимия синдикат "Учител", говорил пред същото издание. "Притиснат ли децата с униформи, знаме, пораждат се протестни нагласи. Далеч по-важно (. . .) е онова, което децата чуват в училищните часове и в семейството", казва той.

"Знамето може да е хубаво нещо, няма спор", признава синдикалистът, но добавя цитат от руския класик Салтиков-Шчедрин: "Щом приказват за патриотизъм, май са ги сгащили да крадат".

"Защо не вземат на всяко занятие в училище да вдигат флага, да пеят химна, да закачат портрета на Путин и да се молят пред него. Какъв е смисълът от всичко това? Патриотизъм се възпитава другояче. Нека изградят нормална държава и върнат узурпираната власт, тогава ще се развие патриотизъм", коментира независимият журналист Аркадий Бабченко.

"Дъщеря ми ходи на училище, ще се опитам да ѝ обясня, че всичко това е прах в очите и няма връзка с реалния живот", казва той.

Предвижда се бъдещият закон да влезе в сила от 1 септември идната година, отбелязва "Независимая газета". Политологът Алексей Макаркин напомня пред вестника, че съветските власти вече са изпробвали подобен начин да насаждат патриотизъм сред младежта.

"Отпечатваха руското знаме по тетрадките, в сградите звучаха химни (. . .) Младежта остана равнодушна", припомня аналитикът и допълва: "Щом хората нямат възможност да се реализират, естествено спада ролята на държавата и на нейните символи".

Споделяне

Още от Свят