Кремъл вярва на саудитското кралско семейство, че не е замесено в убийството на Хашоги

Дмитрий Песков и Владимир Путин

Кремъл не вижда основания да подлага на съмнение твърдението на кралското семейство на Саудитска Арабия, че не е замесено в убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той нарече неуместен журналистически въпрос вярва ли Кремъл в това, че представители на кралското семейство в Саудитска Арабия нямат никакво отношение към убийството на журналиста.

"Има официално изявление на краля, има официално изявление на престолонаследника. Никой не трябва да има каквито и да било основания да не вярва на престолонаследника", подчерта Песков.

Прессекретарят на президента Путин приветства намерението на Рияд да разследва щателно убийството на Хашоги.

Както по-рано съобщи пресслужбата на Кремъл, вчера случаят с убийството на Хашоги е бил обсъден в телефонен разговор на руския президент Владимир Путин с краля на Саудитска Арабия Салман.

По информация на саудитската информационна агенция, крал Салман е информирал руския лидер за "предприетите мерки за разкриване на всички факти и обстоятелства около убийството на лицето Джамал Хашоги".

Саудитският монарх разказал на Путин за действията, предприети от Рияд, за привличане към отговорност на виновните.

Джамал Хашоги, саудитски журналист, известен с критичните си материали към политиката на Рияд, изчезна на 2 октомври след влизането си в сградата на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул.

След като две седмици отричаха смъртта на Хашоги, саудитските власти лансираха няколко версии за станалото. Първо - за излязъл от контрол разпит, после за "неразрешена" операция, за която престолонаследникът принц Мохамед бин Салман не бил информиран, припомня Франс прес.

В сряда принц Мохамед бин Салман за пръв път говори по въпроса и определи смъртта на Хашоги като "отвратителен и болезнен инцидент".

На 20 октомври саудитските власти съобщиха, че журналистът е бил убит в сградата на дипломатическата мисия в резултат на конфликт. Разследвани са 18 саудитци, чиято самоличност не се разкрива. Световната общност категорично осъди това престъпление и призова Рияд да проведе прозрачно разследване.

Турският президент Реджеп Ердоган нарече убийството на Хашоги планирано. Според турски служители журналистът е станал жертва на предумишлено убийство, извършено от екип от тайни агенти, пристигнали от Рияд.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, след като първоначално определи саудитската версия за "достоверна", впоследствие я нарече "лъжи".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят