Кремъл започна кадрова спецоперация

Шефът на парламента поема външното разузнаване, а ръководителят на кремълската администрация оглавява Думата

Владимир Путин предложи Вячеслав Володин за председател на Държавната дума

След като номинира досегашния председател на руския парламент Сергей Наришкин за шеф на Службата за външно разузнаване, президентът Владимир Путин предложи в петък Вячеслав Володин, първи зам.-ръководител на кремълската администрация, за председател на Държавната дума.

На среща с лидерите на партиите, които ще бъдат представени в Думата след изборите от 18 септември, Путин заяви, че отправя "молбата" си към депутатите да подкрепят кандидатурата на Володин съвместно с премиера и лидер на"Единна Русия" Дмитрий Медведев.

"Вячеслав Викторович (Володин) знае какво означава да работиш в парламента, самият той е бил доста време депутат, а и в президентската администрация поддържаше пряк контакт с депутатския корпус, с лидерите на групи, с партиите, това бе част от професионалните му задължения. Надявам се, че всичко това ще му помогне да организира дейността си и в долната парламентарна камара, естествено ако депутатите вземат съответното решение", заключи руският държавен глава, цитиран от ТАСС.


Мнозина виждаха у Володин основния архитект на кремълската вътрешна политика от последните пет години, свързвайки го по-специално със законите, въвели строга отговорност за участие в неразрешени протести, и с новите ограничения, наложени на неправителствените организации. При все че до голяма степен оставаше в сянка, Володин е смятан за един от най-влиятелните държавници в Русия, отбелязва Асошиейтед прес.

Наришкин и Володин до последно бяха уверени, че ще останат на своите досегашни постове, твърдят източници, цитирани от руските издания РБК и "Ведомости".

"Наришкин се срещна тази седмица с президента, след тази среща той се върна "доволен", уверен в това, че ще запази председателското място в парламента", разказва източник от Думата пред РБК.

Володин, от своя страна, усърдно готви доклад за резултатите от изборите. Ходът на предизборната кампания, липсата на големи скандали и неочаквано високият резултат на путиновата партия "Единна Русия " (абсолютно мнозинство от 54.2%) му даваха надежда, че ще остане в Кремъл, но поради неизвестни засега причини президентът е взел друго решение, пише "Ведомости".


Преместването на Наришкин в Службата за външно разузнаване, а на Володин в Думата се обсъжда от лятото, този вариант е удобен за всички участници, твърди пред РБК източник, близък до Кремъл.

Според политолози Володин ще ще успее да засили позициите на парламента, и ще поиска да стане четвъртият човек в страната.

Под негово ръководство Думата ще престане да е "бесен принтер", произвеждащ голямо количество "безумни закони, предизвикващи шум". За Наришкин външното разузнаване е по-естествена среда, отколкото публичната политика. Той е повече администратор, отколкото човек от парламента, който управлява депутати, отбелязва експерт пред РБК.

Сега се отваря въпросът кой ще е приемникът на Володин на поста ръководител на президентската администрация. Кадрови рокади се очакват и в ръководството на "Единна Русия".

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?