Кремълската пропагандна машина се е заела с Каталуня, смятат в ЕС

Кремълската пропагандна машина се е заела с Каталуня, смятат в ЕС

Кремълската пропагандна машина работи на засилени обороти за изостряне на кризата в Каталуня, пише испанският в. "Ел Паис" в няколко статии по темата, а в редакционния си коментар настоява за мерки от страна на испанското правителство.

Експертният екип East Stratcom Task Force, създаден през 2015 г. от ЕС да вади наяве дезинформацията, продуцирана от контролирани от Кремъл медии, в последните месеци е установил засилване на кампаниите, целящи да изострят кризата в Каталуня. Нараснал е броят на недостоверните информации както на руски, така и на испански и английски език.

"ЕЛ Паис" цитира някои от лъжливите заглавия:

"В Каталуня испанският вече ще се преподава като чужд език" (публикация на руския сайт Vesti.ru от 17 септември); "Балеарските острови се присъединиха към искането за независимост от Испания" (Sputnik, 21 септември); "Висши длъжностни лица в ЕС подкрепят прилагане на насилие в Каталния" (твърдение на молдовския политолог Богдан Тирдеи във Фейсбук на 2 октомври).

Групата East Stratcom Task Force е установила, че информациите за Каталуня в проруските сайтове са се увеличили от 4 за седмица до 241.

Всички те имат сходни цели – да отслабят страните членки на ЕС, да внушат, че западните либерални демокрации са в разпад и да посочат Русия като алтернатива.

Статистиката на East Stratcom показва, че Кремъл финансира медиите си с около 1 млрд. евро годишно. Две от тези медии са испаноезични: RT, която присъства в 100 държави по света, и Sputnik, която публикува новини на 33 езика.

В добавка руското правителство усилва резонанса на своите лъжливи слухове и дезинформации с помощта на известната "фабрика за тролове".

Целта на тази дезинформационна кампания е отслабване и дестабилизация на Запада чрез експлоатиране на вече съществуващи раздори или създаване на нови, изкуствени, твърдят анализаторите пред "Ел Паис". Изданието отбелязва множеството критики към ЕС за това, че на групата East Stratcom са предоставени скромни ресурси.

В редакционната си статия "Ел Паис" пише: "Интензивната кампания, водена от близки до Кремъл руски медии за дискредитиране на Европа, сега е фокусирана върху Каталуня. Апаратът на московската пропаганда, заел обща позиция с движението за независимост на Каталуня, усърдно изпълнява задачата по разпространяване на недостоверни новини в опитите си да дестабилизира демокрацията и да отрови съвместното съжителство [между испанци и каталунци]".

Изданието призовава ЕС да осъзнае, че за неутрализиране на лъжите, с които са заредени интернет-мрежите, се изискват усилия.

"Ел Паис" призовава испанското правителство и испанските партии да осъзнаят щетите "върху имиджа на нашата демокрация" от разпространението на "инсинуации и измами, чиято цел е дискредитиране на конституционните институции".

"Също така е необходимо парламентарно разследване, за да се установят мащабите на това вмешателство и да се изберат най-подходящите мерки за противодействие", твърди изданието, според което "правителството реагира сдържано на ролята на Москва".

"Това дипломатическо мълчание контрастира с увереността на правителството и основни политически партии в това, че вмешателство съществува", пише "Ел Паис" в друга статия. Както става ясно, правителството още не е отговорило на парламентарно питане, отправено преди четири седмици, "какви стъпки предприема, за да изясни поставя ли Русия под съмнение европейския проект, използвайки каталунската криза".

"Кое европейско правителство е направило това?"-питат представители от правителството и управляващата Народна партия, знаейки, че никой не е поел подобна инициатива. Но източници от правителството признават, че в разговори с лидерите на Германия, Франция, Италия и Испания, се говори за това.

Испанското правителство мълчи, но позволява на един от своите най-уважавани евродепутати – Естебан Гонсалес Понса, да осъжда "подкрепата на руски сайтове за каталунското сепаратистко движение".

Всички евродепутати са получили писмото на Понса, зам.-председател на групата на ЕНП, в което той предупреждава, че в "Каталуния се води битка за европейската стабилност".

"Каталуня е още един случай на порочна намеса. Данни на разузнаването потвърждават, че част от хакерите, които водят ожесточена онлайн кампания, се намират в Русия", твърди румънският евродепутат Виктор Бостинару, зам.-председател на групата на социалистите в ЕП, цитиран от кореспондента на "Ел Паис" в Брюксел.

Депутати и експерти от над 20 страни се подписаха под призив за по-енергични действия в казуси като каталунския. Призивът – т.нар. "Пражка декларация" - е адресиран до върховния представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини.

Посочва се, че докато САЩ разследват явно враждебна намеса в светая светих на своята демокрация – намеса в изборния процес, в Европа не е започнато нито едно подобно разследване. Напомня се, че е имало явни случаи на нагло вмешателство в референдумите, проведени във Холандия, Великобритания и Италия, също на изборите във Франция и в Германия, а после в каталунския референдум. В декларацията се настоява за незабавни мерки, включително тройно увеличаване на капацитета на East Stratcom Task Force и разширено сътрудничество на европейските страни с НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?