Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

“Кремиковци” даде на заден, кабинетът ще вози смет в Карлово въпреки волята на кмета

119 коментара
“Кремиковци” даде на заден, кабинетът ще вози смет в Карлово въпреки волята на кмета

Невероятни пазарлъци и извиване на ръце съпътстват поредното изостряне на конфликта между правителството и столичния кмет за кризата с битовите отпадъци на София.

В четвъртък стана известно, че ръководството на металургичния комбинат “Кремиковци” е поискало 200 дка земя на територията на Столична община, включително в идеалния център, за да даде терен за депониране на балите с боклука. В същото време ръководството на комбината отрече да е знаело за вече складираните там 200 бали, което стана със заповед на кмета Борисов в сряда.

Самият Борисов обясни отмятането на шефовете на “Кремиковци” с оказания от натиск от страна на правителството, което уреди извозване на част от балите в Карлово.

Всичко това бе гарнирано с декларации и протести на граждани както в подкрепа на Борисов и складирането на балите в “Кремиковци”, така и против това решение.

Условията на “Кремиковци”

В писмото на изпълнителния директор на “Кремиковци” Димитър Кузманов до Бойко Борисов, което изтече към медиите, се настоява комбинатът да получи минимум 5 дка в идеалния център на София, други 5 дка в подножието на Витоша и още 190 дка на територията на Столична община, които трябва да бъдат одобрени от собствениците на “Кремиковци”.

Комбинатът трябва да получи исканите терени в срок от 3 месеца, а решението за това да бъде гласувано от Столичния общински съвет (СОС) в 20-дневен срок. В противен случай общината трябва незабавно да освободи терена, на който складира отпадъците. Ако не го стори, трябва да плаща около 1 млн. евро всеки месец до реалното освобождаване на терена и неговото рекултивиране.

Месечният наем за депонирането на отпадъците е 150 хил. лв.

В писмото се посочва, че “Кремиковци” предоставя 200 декара за депониране на балите със смет за не повече от три месеца.

Това означава, че общината е била задължена да плати близо 500 млн. лв., за да складира отпадъците в “Кремиковци” за по-малко от 100 дни.

Освен това от комбината са поискали общината да поеме глобите, които държавните институции могат да му наложат във връзка със складирането на боклука.

“Кремиковци” заявява, че предоставя терен за отпадъците, ако общината спази пет изброени закона и съответните нормативни актове.

Столична община се задължава освен това да предостави и съгласува с "Кремиковци" АД всички оферти, свързани с технологията и инвеститора на завода за преработка на отпадъци, ако той ще е на територията на комбината. Общината се задължава да учреди съвместно с "Кремиковци" и избрания от тях инвеститор отделно юридическо лице, което ще експлоатира завода и ще ползва благата от преработените битови отпадъци.

Всички тези предложения следва да се обсъдят и регламентират в отделно споразумение и договори. “До подписването на такива считаме, че не следва да се предприемат действия по реалното складиране на отпадъци”, завършва писмото.

То е с дата 18 октомври, сряда. Същия ден със заповед на Борисов на площадката в “Кремиковци” бяха извозени 200 бали смет, но от столичната екоинспекция заявиха, че това е незаконно, тъй като теренът не получил съответните разрешителни.

Шефовете на “Кремиковци” били изненадани

На пресконференция в късния следобед Димитър Кузманов заяви, че ръководството на “Кремиковци” не е давало съгласие за депониране на боклука. Според него в началото на седмицата са започнали разговори с кмета Борисов за временно предоставяне на терен от комбината, но там били изненадани, когато в сряда по обяд ги уведомили, че вече се складират отпадъци. На охраната било наредено да спре всякакъв достъп до терена, който по-рано не бил охраняван.

“Не сме получавали никакъв натиск от никаква държавна институция, ведомство или орган”, каза Кузманов. Той също така отрече, че разговорите с кмета са прекратени под натиск.

“Българите са страхливи, никой не иска да плаща глоби”

“Това е замяна на 200 дка, които те имат и които, ако Столичният общински съвет (СОС) разреши, ги разменяме. Ако не се съгласи, ще плащаме такса, наем, както на другите площадки”, коментира кметът Борисов условията на “Кремиковци.

По думите му има предварително споразумение с комбината и целта била бързо да се свика СОС, за да могат да извозват балите. Според него шефовете на “Кремиковци” са дали на заден заради натиск от страна на премиера и министри. “Българите са страхливи, никой не иска да плаща глоби”, заключи Борисов.

Според него от “Кремиковци” станали “по-взискателни” и искат да изкарат повече от кризисната ситуация, след като видели как премиерът разхвърля с четири ръце пари из страната.

Балите ще поемат за Карлово въпреки несъгласието на Борисов

Правителството обяви, че действията Борисов за разкриване на нова площадка за сметта в “Кремиковци” са абсолютно незаконни, тъй като площадката не е получила нито едно официално разрешение. Санкции ще бъдат наложени както на общината, така и на металургичния комбинат, глобен с 10 000 лв.

След заседанието на МС стана ясно, че кабинетът няма да се откаже от своето намерение за извозване на част от софийския боклук в Карлово, макар че столичният кмет отхвърли този вариант.

Министърът на околната среда Джевдет Чакъров (ДПС) каза, че правителството има готовност да финансира всички разходи по превозването на балите с боклука до депото в Карлово и ще го направи, въпреки несъгласието на столичния кмет. Чакъров мотивира това със загрижеността на кабинета за хората в столичния квартал “Дружба”, където в момента се депонират отпадъци.

“Лошото е, че вместо да ни помага, правителството започна да върти калъчката с глоби, заплахи. В същото време никой не е говорил с нас за условията, при които да се извозва боклук в Карлово”, коментира по-късно Борисов.

Той настоява, че няма по-подходящо място от табаните на “Кремиковци” за складиране на балите и въпросът може да се реши за 10-15 дни.

Кризата ескалира в последните дни, след като Станишев се зае самостоятелно с уреждане на общини, които да поемат част от столичния боклук. Премиерът обясни, че прави това в отговор на многократните настоявания на Борисов правителството да помогне за решаване на проблема със столичния боклук, който е национален.

Срещу 17 млн. лв. за инфраструктурни проекти правителството “убеди” кмета и общинарите в Карлово да приемат около една десета от балите на София. Борисов обаче отхвърли тази възможност и обвини Станишев, че с лекота раздава пари и се “прави на герой” пред други общини, а не дава на София.

Джевдет Чакъров не изключи решението на Борисов за “Кремиковци” да е разумно, но подчерта, че той е действал без да се съобрази с нито една разпоредба в държавата и без окончателното съгласие на комбината.

Той уточни, че общината трябва да поиска разрешение от МОСВ и да се прецизират техническите параметри на площадката.

Той потвърди, че има политическо решение за извозване на част от боклука в Карлово и в допълнение са намерени още две площадки, които отговарят на всички изисквания. Към тях има и път, ясни са техническите им параметри, каза екоминистърът, но не пожела да уточни къде се намират терените.

“Засега търпим турското робство на Чакъров”

“Засега търпим турското робство на Джевдет Чакъров. Няма да ги махнем от там балите. Те са партизанско движение и подготвят някакви тайни площадки. Откъде да знаем какво мисли Чакъров - сигурно Ковачки (бизнесменът Христо Ковачки –б.р.) пак е взел някъде някоя мина и ни подготвят там”, коментира Бойко Борисов.

“Хубаво е, че сме изкарали 600 години под турско робство, за да могат софиянци да изкарат още толкова”, допълни Борисов.

Запитан дали ще махне балите от “Кремиковци”, кметът заяви, че това ще стане, когато е готова градинката пред Министерски съвет.

“Ако правителството иска да помогне за решаване на проблема с боклука, то трябва да съдейства за спешно изготвяне на ОВОС и да се направи среща на премиера Станишев с населението на Кремиковци”, каза кметът.

За да се изготви ОВОС обаче, Столична община трябва да поиска това и е странно, че подобно заявление все още не е направено от кметството при положение, че теренът в металургичния комбинат е посочен като най-подходящ за складиране на сметта с решение на СОС от началото на годината.

Според кмета Борисов, обаче възлагането на ОВОС би се приело като действие срещу президента Първанов. През тези месеци са извършвани проучванията на “уредения” от Първанов рудник "Иван Русев" в Бобов дол, предложен от държавния глава като площадка за временно съхранение на балите.

Миналата седмица Борисов обвини Първанов, че го е изиграл, обещавайки му съдействие за разрешаването на кризата с боклука, като в замяна столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ се е отказал от участие в кандидат-президентските избори.

Пловдив иска 40 млн.лв. от държавата

Кметът на Пловдив Иван Чомаков (СДС) обяви пред Mediapool, че е поискал 40 млн.лв. от държавата срещу приемането на столичния боклук.

Ще дадем територия на нашето сметище за 50% от старата и 50% от прясната смет на София. Това са общо 200 000 тона смет. Аз съм поискал от премиера инфраструктурни проекти, които не са собственост на общината, а на държавата на територията на община Пловдив. Допълнителни пари поискахме и за нашия завод за боклук”, каза Чомаков. Депонирането ще струва на Столична община 9 лева на тон, което прави общо18 млн. лв. за целия обем.

Бойко Борисов заяви, че няма идея колко ще струва извозването на балите до Пловдив като добави, че “правителството така щедро дава пари за кураж, би трябвало и да плати и този разход”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

119 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. патриот
  #121

  се започна политическа битка между БСП и още неродената партия ГЕРБ. Ега ти смотаняците!

 2. бойко детето
  #120

  абе тоя е голям смешник

 3. Каста - варна
  #119

  Не е достатъчно да си индийски шудра, за да искаш да поверят боклука!

 4. Breaking News
  #118

  последните соц достижения

 5. бойко детето
  #117

  тъпънара бойко пак се обади

 6. възмутен
  #116

  Вонята в ж.к. Дружба става все по-непоносима! Плъхове с големината на котки превземат квартала! А какви ще се последствията върху здравето на хората, все още никой не знае! И в същия този вонящ квартал, на летището на СТОЛИЦАТА СОФИЯ, пристигат делегации, чужденци, туристи и първото им несъзнателно движение е да си запушат носа! БЕЗОБРАЗИЕ И БЕЗОТГОВОРНОСТ!

 7. бойко детето
  #115

  тъпънара бойко пак се обади

 8. бойко детето
  #114

  тъпънара бойко пак се обади

 9. бойко детето
  #113

  тъпънара бойко пак се обади

 10. бойко детето
  #112

  тъпънара бойко пак се обади

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.