„Кремиковци” глобен за монопол с рекордните 500 хил. лв.

„Кремиковци” глобен за монопол с рекордните 500 хил. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила глоба от 300 хил. лв. на металургичния комбинат “Кремиковци” АД, и три глоби общо за 200 хил. лв. на дъщерното му търговско дружество „Кремиковци трейд” за нарушение на Закона за защита на конкуренцията и налагане на монополно положение на пазара. Това съобщиха в понеделник от КЗК.

Антимонополният орган е разпоредила да се прекрати нарушението и е допуснала предварително изпълнение в тази част от решението.

Производството е образувано във връзка с евентуални нарушения при договаряне на покупка и доставка на шлака през 2005 и 2006 г. “Кремиковци” АД има господстващо положение в производството на гранулирана доменна шлака в България. Дружеството е едноличен собственик на “Кремиковци Трейд” - единствен доставчик на гранулирана шлака за страната.

КЗК установи, че в разглеждания период „Кремиковци” АД е продавало гранулирана шлака на необосновано високи цени. Техният размер не е базиран на икономическата стойност на продукта и не отразява реално извършените разходи.

От своя страна “Кремиковци Трейд” ограничава търговията с шлака във вреда на потребителите, като намалява периода на договаряне и обвързва своевременните доставки с приемане на непрекъснато повишаващите се цени. Дружеството поставя клиентите си в неравноправно положение, като им налага различни условия при доставка, различни цени и обеми.

Проучването показва още, че договорите на някои от традиционните клиенти на “Кремиковци Трейд” са неоснователно и едностранно прекратени. КЗК счита, че поведението на “Кремиковци” и “Кремиковци Трейд” нарушава правилата на конкуренцията на съответния пазар.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?