“Кремиковци“ остана без коксохима

“Кремиковци“ остана без коксохима

Преустановено е окончателно газоподаването към “Кремиковци“ и коксохимическото производство окончателно е загубено. Това стана след като в петък сутринта най-сетне бе приложена отлаганата от месеци мярка срещу продължаващото натрупване на дългове към “Булгаргаз“, само за да се поддържа мощност, която няма осигурена суровина и потенциални кандидати за договори.

В коксохимическото производство са ангажирани около 380 души, от които около 250 ще бъдат освободени, а останалите ще се пренасочат в другите звена на предприятието, които не са засегнати от врътването на кранчето.

Действията на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), което притежава 25 на сто от акциите в завода и е основният му кредитор, предизвикаха гнева на работниците и синдикатите.

Профсъюзите дори обвиниха, че акцията срещу “Кремиковци“ е политически ход, чиято цел е да прикрие действия на ръководството на комбината и на управляващите.

Докато в завода вървеше операцията по преустановяването на газоподаването под контрола на екоинспектори енергетици, работници се събраха пред МИЕ в центъра на София. Те поискаха от министър Петър Димитров обяснения защо се затваря комбинатът.

Лидерът на КНСБ Васил Яначков нахъси демонстрантите, заявявайки, че заводът се спира в момент, когато има реална възможност да се приложи оздравителен план за дружеството.

Това ще лиши комбината от възможност за възстановяване дори и да се появи инвеститори, заяви синдикалистът.

Гневът на събралите се пред МИЕ работници се отприщи и те започнаха да хвърлят пиратки по сградата и да блъскат по металните ограждения. Някои от тях дори влязоха в сблъсък с полицията, охраняваща региона, в опитите да нахлуят във ведомството.

Двама от протестиращите бяха арестувани. Те се бъдат съдени за хулиганство по бързата процедура.,

Металурзите се отправиха организирано с автобуси към територията на комбината, където също започнаха да замерят сградата на управлението с камъни.

До ексцесии не се стигна, тъй като регионът е със засилена полицейска охрана. По-късно демонстрантите се разотидоха, но се заканиха да подновят протестите си в събота още в 6 часа ранни зори.

Надеждите на работниците, синдикатите и част от кредиторите са да се приеме оздравителен план на дружеството в края на май. Тогава може да се възобнови производството на мощностите, останали незасегнати от спирането на газа.

Другият вариант е разпродажба на активите на предприятието, което означава, че ако се намерят нови собственици, различни части от комбината може да продължат да функционират.

Споделяне

Още от България