“Кремиковци” плати на държавата дълг над 112 млн. лв.

“Кремиковци” плати на държавата дълг над 112 млн. лв.

Металургичният комбинат “Кремиковци” е внесъл 112,8 млн. лв. по сметки на държавата за погасяване на дълговете му към Агенцията за държавни вземания, към Националния осигурителен институт и данъци. Това съобщиха в петък министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и Прамод Митал, председател на Надзорния съвет на дружеството. За останалата част от задълженията на “Кремиковци”, които са към НЕК и “Булгаргаз”, в момента се водят преговори, допълни Овчаров. По думите му, от началото на годината дружеството си плаща редовно текущите сметки за ток и природен газ. Става въпрос за преструктуриране на дълг от около 40 млн. лв., допълни той.

С изчистването на дълга на “Кремиковци“ към държавата на практика се отблокират акциите на комбината, които бяха на “Финметал” преди сделката с компанията на Прамод Митал “Глобал стийл”, придобила бившия собственик и прехвърлила правото си на управление върху “Кремиковци”. Става въпрос за 75 на сто от завода, останалите са на държавата и към тях интерес проявява “Стемпкор”, уточни членът на Управителния съвет Александър Томов пред журналисти. Той допълни, че официалното придобиване на акциите в комбината от страна на “Глобал стийл” ще стане до няколко месеца. С гаранциите на “Мерил Линч” обаче вече се издават бондове на “Кремиковци”, които се предлагат на инвеститори за набиране на свежи средства и има голям интерес към тях, допълни Томов. По думите му до 4 години дружеството ще листва свои акции на други борси.

Освен, че е погасило основните си дългове към държавата, дружеството също така е теглило 325 млн. евро заем от “Мерил Линч”, което е необходим за изпълнение на инвестиционната програма на комбината, съобщи още министър Овчаров. Само за 2006 г. “Кремиковци” ще вложи 70 млн. евро за модернизация и екологизация на производството си, за пет години платовете са да се инвестират 350 млн. евро, допълни той. 

Парите ще са за внедряване на нови технологии и системи за управление, чрез които да се увеличи производителността на комбината двойно – до 2 млн. т продукция годишно, каза Прамод Митал. Планира се след две години износът на “Кремиковци” да възлиза на 1 млрд. долара, допълни индиецът. Александър Томов пък допълни, че това ще доведе до увеличение на БВП на страната с един процент.

Споделяне

Още от Бизнес