"Кремиковци" предупреди екоинспекцията за бъдещото си спиране

"Кремиковци" предупреди екоинспекцията за бъдещото си спиране
Ръководството на металургичния комбинат "Кремиковци" е изпратило предупредиждение до регионалната екоинспекция (РИОСВ) за възможно преустановяване своята работа, съобщиха във вторник от РИОСВ - София. Административният орган е уведомен, че заводът може да прекрати дейностите заради изчерпването на суровините и ограниченото подаване на природен газ.

Преди ден стана ясно, че компанията на украинския милиардер Константин Живаго "Ворскла стийл" възнамерява да спре работата си на ишлеме с българския комбинат. Посочените от тях причини са "липса на разбиране от страна на синдиците, ръководството на завода и синдикатите за намерението на компанията да съхрани жизнеспособността на "Кремиковци".

С това "Ворскла" се превърна в кредитор на комбината, който дължи на украинците 9.8 млн лева и 28 000 тона недодадени рулони.

РИОСВ поиска от ръководството на завода да предприеме всички мерки за обезопасяване при поетапно спиране на съоръженията с цел да не се допусне замърсяване на околната среда. Комбинатът е получил указания за задължително уведомяване при опасност от възникване на извънредна ситуацията.

Според екоинспекцията риск за такава ситуация съществува само, ако подаването на газ към завода бъде спряно рязко.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?