"Кремиковци" вече наистина си отива

"Кремиковци" вече наистина си отива

Съдбата на металургичния комбинат "Кремиковци", един от символите на социалистическата индустриализация и на лъкатушещия преход през последните 20 години,изглежда този път наистина предрешена, след като от завода се е отказал и бразилският инвеститор, а от сряда "Булгаргаз" спира подаването на гориво, заради дълг от 100 млн. лв., срещу чието продължаващо натрупване е възразила Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Главният финансов директор на бразилския производител на стомана CSN Отавио Ласано обяви пред агенция "Блумбърг", че в момента компанията преразглежда плановете си за инвестиции в нови проекти и, че най-вероятно няма да придобива нищо по света. Причината е в кризата, довела до драстично свиване на търсенето на стомана, а оттам и до срив на цените с 36 %. В края на годината печалбата на CSN е нараснала заради продажбата на притежавана от нея мина за добив на желязна руда. Въпреки това акциите на компанията са поевтинели с 47 %.

CSN e третата по големина бразилска стоманодобивна компания. След като от "Кремиковци" се отказа украинската "Смарт Холдинг" бразилците останаха единственият потенциален стратегически кандидат за влизане под една или друга форма в българския комбинат. Компанията обаче месеци наред отлагаше решението си заради сложната икономическа обстановка.

До последно надежда поне за договор на ишлеме

В предприятието обаче продължават да се надяват на чудо, което да отложи отново края му.

До последно в понеделник вечерта ръководството на “Кремиковци“ е разговаряло с бразилците по подготвян четиримесечен договор за преработка на 186 хил. въглища, което би позволило запазване на коксохимическото производство, съобщи пред Mediapool синдикът на завода Цветан Банков. Постигнати са всички договорки за икономическите и техническите параметри на бъдещия договор за ишлеме, но бразилците все още не са казали да или не, допълни Банков. Той призна, че ако до края на деня във вторник не получат положителен отговор за договора и в сряда се спре газоподаването, това ще е краят на комбината, тъй като спирането на коксохимическото производство е необратим процес..

Четиримесечните очаквания на инвеститор в "Кремиковци" доведоха до 57 млн. лв. нови дългове на обявеното в несъстоятелност предприятие, чиято задлъжнялост до ноември 2008 г. надхвърляше 2.2 млрд. лв. Борчовете продължават да растат, основно към “Булгаргаз“ и НЕК, каза Банков.

След като преди 20-ина дни металурзите излязоха за пореден път на протести и блокираха за няколко часа района пред Министерството на икономиката и енергетиката, министър Петър Димитров им даде поредните обещания за намиране на решение и изчакване, докато и последният останал инвеститор не се откаже официално.

Във вторник обаче Димитров обяви, че "от утре "Булгаргаз" ще бъде принуден да спре подаването на газ за "Кремиковци", ако днес няма промяна в ситуацията".

"Днес е важен ден за Кремиковци", заяви министърът и добави, че пътят на комбината нататък ще бъде пътят на всяко предприятие, което преминава през схемата на несъстоятелността.

Мераклии за оздравителен план

Според министъра все още "има желаещи за оздравителен план". Дали ще има такъв план обаче ще зависи от съда, който за 24 април е насрочил открито заседание на кредиторите. На него ще се обсъдят претенциите на някои от тях относно реда им в списъка с предявените вземания. След това съдът трябва да се произнесе дали ще има оздравителен план и как ще се удовлетворяват исканията на кредиторите, най-големите от които са държавата и държателите на облигационния заем за 325 млн. евро, отпуснат на “Кремиковци“ срещу негови активи.

Димитров отново посочи, че предприятието било особено ценно за България като един завършен цикъл за преработка от рудата до готови изделия, но, "ако се загубят част от мощностите, цикълът няма да бъде пълен".

От няколко месеца в комбината се подава само необходимият минимум природен газ и електроенергия за поддържане работата на коксовите батерии и на други производства, които не могат да бъдат спирани. Сега вече запазването на тези производства става невъзможно.

В "Кремиковци" в момента все още се водят на работа над 5400 души, като за последните няколко месеца са напуснали между 500 и 1000 души, а следващите планове бяха за освобождаванена още близо 2 хил. работника от април.

На въпрос колко хора ще останат без работа министърът посочи, че Кремиковци има други производства, които най-вероятно ще продължат да работят, но коксохимът и доменното производство най-вероятно няма да работят.

Работещите в завода от своя страна заявиха, че излизат в сряда на протест с искания да се уреди бъдещото на комбината.

В предишните протести те имаха претенции при спирането на работата на завода да бъдат обезщетени с по 30 брутни заплати и държавата да отдели пари за тяхната преквалификация.

От социалното министерство обаче заявиха, че исканите заплати е невъзможно да бъдат предоставени от бюджета.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?