“Кремиковци” заплаши с международен съд НЕК

Металургичният комбинат “Кремиковци” е забавил само ден и половина плащането на електроенергията към Националната електрическа компания (НЕК), съобщи във вторник Александър Томов, член на директорския борд на “Кремиковци”. По думите на Томов, изплащането на задълженията на комбината е започнало още в понеделник и до средата на днешния ден всички дължими суми са били погасени.

От НЕК предупредиха в понеделник, че започват да изключват захранването с ток на дружеството през 110-киловолтовия електропровод “Богров Изток” в подстанция “Казичене”. По данни на електрическата компания металургичният комбинат им дължи около 2,18 млн. лв. без лихвите за доставена електроенергия. Според НЕК тези пари все още не са платени.

“Ние не знаем какъв е интересът на НЕК, когато има да събира десетки милиони от други, да се занимава постоянно с “Кремиковци”, коментира Александър Томов. Според него, това е удар върху интересите на комбината пред световните партньори и пред Българската фондова борса (БФБ), където се търгуват акциите на дружеството.

“Губим милиони от подобни медийни изяви”, каза Томов.

"Кремиковци" започва анализ как да спре намесата на държавните монополни дружества в работата на дружеството, коментира още Александър Томов.

Той поиска и спешна среща с министъра на енергетиката и икономиката Румен Овчаров. Ако спорът не се реши, той заплаши с международен съд НЕК. Според него държавните монополисти, които стоят на входа на “Кремиковци”, пета година поред увеличават непрекъснато цените си.

От друга страна спирането на тока в “Кремиковци” застрашава живота на работещите там, изтъкна още Томов.

През 2006 година “Кремиковци” са платили 95,3 млн.лв. за електроенергия на НЕК, а през 2005 година тази сума е била 72 млн.лв.

Прогнозното производство на металургичния комбинат за 2007 г. ще достигне 1,6 млн. тона стомана, при 1,2 милиона тона през миналата година.

Мажоритарен собственик на “Кремиковци” АД е дружество “Глобал стийл” на индийския бизнесмен Прамод Митал. Бизнесменът е собственик отскоро на футболния отбор ЦСКА.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?