Кремираха тялото на Габриел Гарсия Маркес

Снимка: БГНЕС

Тленните останки на Нобеловия лауреат за литература Габриел Гарсия Маркес са били кремирани, съобщи в събота посланикът на Колумбия в Мексико Хосе Габриел Ортис.

Според колумбийското радио "Каракол", което се позовава на източник, близък до семейството на писателя, това е станало още на Велики четвъртък, в деня на неговата смърт.

След опелото прахът на Маркес е оставен в погребалната зала на гробището "Гарсия Лопес" на мексиканската столица.

Семейството на писателя, който от 1960 г. живее в Мексико, още не е решило дали прахът да бъде разделен между Мексико и Колумбия или да остане на едно място, съобщи посланик Ортис след среща с вдовицата на Маркес – Мерседес Бача.

Световно известният писател почина от бъбречна недостатъчност и респираторни усложнения на 17 април. Маркес бе на 87 години.

Писателят е роден на 6 март 1927 г. в Аракатака, Колумбия, известен като банановото пристанище на Карибско море. Маркес обаче прекарва по-голямата част от живота си в Европа и Мексико. Често е сочен за най-известния представител на магическия реализъм, елементи от който се откриват в много негови произведения. Основен мотив в тях е самотата.

Световната му слава идва с публикуването на книгата "Сто години самота" през 1967 година. Получава Нобеловата награда за литература през 1982 година. Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос обяви тридневен национален траур заради смъртта на Маркес.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?