Крепостта на сирийските бунтовници се оформя като мини държава в талибански стил

Крепостта на сирийските бунтовници се оформя като мини държава в талибански стил

Единствената сирийска провинция, която държат бунтовниците, все повече минава под контрола на твърдолинейна групировка, свързана с Ал Каида, чиито бойци заплашително патрулират улиците и следят кой къде пътува.

Както казват джихадистите, сега над провинция Идлиб се вее "черното знаме", макар че някои представители на местните институции се опитват да се противопоставят на екстремистите, опитвайки се да спасят каквото е останало от независимостта си.

Последствията от постепенното превземане на провинцията може да са ужасни за двата ѝ милиона жители, много от които вече са били принудени да напуснат родните си места заради продължаващите от шест години бойни действия в Сирия.

Ако крилото на Ал Каида "Хаят тахрир аш Шам" (ХТШ) установи контрол над основните правителствени дейности, притокът на хуманитарна помощ може да спре.

Има и опасения, че САЩ, Русия или сирийското правителство ще засилят атаките срещу провинцията.

"Един въздушен удар ще е достатъчен, за да загубя всичко, което досега съм успял да опазя", каза Мохамед, собственик на магазин, пожелал да се представи само с малкото си име. По думите му количеството на стоките, които продава, вече е започнало да намалява.

Разрушенията, причинени от минали въздушни удари, са само един от факторите, допринесли за подкрепата за ХТШ.

Другите са противопоставянето на управлението на сирийския президент Башар Асад, разочарованието от международната общност, неуспехите на умерените бунтовнически групировки и консервативните убеждения на хората в Идлиб, които войната само е засилила.

"Без значение дали ХТШ е тук или не, въздушни удари ще има", каза Уалид, привърженик на групировката, отхвърляйки схващането, че джихадистката групировка ще е виновна за продължаването на войната.

Но срещу управлението ѝ имаше и протести, още когато тя започна да налага властта си в селата и градчетата. Причината за това донякъде е в склонността на Ал Каида към политическо потисничество, а не само в религиозните ѝ възгледи.

"Най-ужасното е, че те отвличат всеки, който напише или каже нещо срещу тях", заяви член на местен общински съвет в малък град, който още не е напълно под контрола на ХТШ, известна преди като Фронта "Ан Нусра".

Групировката несъмнено господства в тази провинция, казват анализатори. "Те са безспорният хегемон. . . Всички по-малки групировки нямат друг избор, освен да се присъединят към тях", заяви Сам Хелър, анализатор в Бейрут от организацията "Сенчъри фаундейшън".


Единствената друга групировка, която съперничеше на ХТШ, беше "Ахрар аш Шам", също твърдолинейна фракция, но без международен дневен ред. Тя обаче беше надхитрена и победена тактически, стратегически и идеологически.

"Животът сега много прилича на този в Афганистан при талибаните", каза местен жител, пожелал анонимност. Има места, където хората могат да пушат, но ХТШ все по-често конфискува тютюневите изделия и налага свои правила за обличане.

Местни хуманитарни организации признават, че се засилва паниката, че Идлиб всеки момент може да бъде отрязан от международните донори и благотворителни дружества, след като ХТШ вече контролира границата с Турция, единствената входна точка в провинцията от чужбина.

Анкара, която дълго време не искаше да налага ограничения на Идлиб, през август затегна режима по границата, но все още позволява през нея да преминават жизненоважни доставки на храна и лекарства.

На хуманитарния фронт единственото положително е, че международната общност не иска населението на Идлиб да гладува. Ако ХТШ не направи нещо безразсъдно, донорите ще продължат да изпращат стоки.

В случай че никой от многото врагове на групировката не предприеме пълномащабно настъпление срещу Идлиб, жителите му може би ще трябва да се приспособят да живеят под властта на строга ислямистка групировка - жените ще са принудени да ходят забулени, достъпът им до обществени места ще е ограничен.

Докато екстремистите малко по малко са установявали контрол над Идлиб, друзите, които са религиозно малцинство в тази провинция, са били принудени да приемат сунитския ислям.

"Хората са много ядосани, но са безпомощни", каза местен служител, който го е страх да си каже името. "В Идлиб цари ужас."

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?