Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

КРИБ безрезервно подкрепя Борисов и отчита успехи в борбата с контрабандата на цигари

Домусчиев: Решението на ЕК за Румъния е дискриминационно за България

8 коментара
Снимка: БГНЕС

Предвожданата от Кирил Домусчиев Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) вече не иска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова и засвидетелства пълна подкрепа към правителството, омаловажавайки теми като спрения търг за магистрала "Хемус" и данък "уикенд".

След близо три часова среща с премиера Бойко Борисов председателят на управителния съвет на КРИБ Кирил Домусчиев отчете успех в битката с контрабандата на цигари. Това става на фона на информации в турски медии, близки до президента Ердоган, според които депутатът от ДПС Делян Пеевски върти контрабанда с цигари на турска територия.

Не е сега моментът да се клати кабинетът, заяви Домусчиев, който повтори най-важните за Борисов мантри- стабилността на държавата, реформите, успехите в борбата с контрабандата и в усвояването на еврофондовете.

Срещата на КРИБ с премиера се възприема като помирителна след бурния конфликт в началото на януари, когато работодателската организация поиска оставката на Бъчварова, ако не бъде разкрито бързо убийството на бизнесмена Александър Антов.

Тогава Борисов обвини големия бизнес, че клати държавата. "Искам да попитам г-н Домусчиев така ли мислеше, когато идваше да му помагаме за неговото хоби – футбола?", запита още премиерът и допълни: "Нека първо си изкарат отпуската в Тайланд и като се върнат ще говорим. Да не ми дават акъл от Тайланд и от дългите им почивки, защото там малко се отделят от действителността."

На общото си събрание, проведено на 10 февруари, КРИБ реши да иска спешна среща с премиера, на която да изрази своята подкрепа за управлението.

Проведената среща съвпадна с новината, че Европейската комисия е готова да раздели България и Румъния, като спре мониторнига над северната ни съседка заради сериозните успехи в овладяването на корупцията по върховете на властта. Вероятно това е един от мотивите, пришпорил Бойко Борисов да обяви преди ден, че спира търга за магистрала "Хемус" поради витаещи съмнения, че е спечелен от фирми, свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев.

Това още веднъж напомни на едрия бизнес, членуващ в КРИБ, че нито една голяма обществена поръчка не минава без личното одобрение на министър-председателя, който на всичкото отгоре изтъкна, че от него зависи днес за нея да няма пари, а утре да има.

"Рисковете за страната, предвид очакваната бежанска вълна са големи, в такъв момент кабинетът не трябва да се клати. Не е сега моментът да се дърпа чергата към себе си, да се клати кабинетът. Трябва в такъв момент да сме единни като нация“, заяви след срещата Кирил Домусчиев.

"В тази връзка подкрепихме кабинета на Бойко Борисов, тъй като миналата година извърши доста полезни неща и реформи, даде стабилност за правенето на бизнес и днешната среща потвърди тези наши впечатления. Обещахме да се виждаме всеки месец и да коментираме важни теми“, каза още Домусчиев.

Макар че все още няма повдигнато обвинение за убийството на модния индустриалец Антов, Домусчиев изрази оптимизъм: "Разчитаме, че както хванаха стрелците по Алексей Петров, те ще докажат и кои са виновните по убийството на Антов.”

Бизнесът се нуждае от реформи в енергетиката, правосъдието, образованието, здравеопазването, по-голяма активност в борбата със "сивия" сектор. Има нужда и от съответни корекции в сектор "Сигурност", каза още шефът на КРИБ след разговорите.

Решението на ЕК за Румъния е дискриманционно за България

Домусчиев изтъкна, че е дискриминационно и несправедливо да се премахне мониторингът за Румъния, но не и за България. "Не считам, че сме по-лоши от тях, има много други неща, в които изпреварваме румънците – например усвояването на еврофондовете", каза той.

Домусчиев се придържаше стриктно към опорните точки на Бойко Борисов, който в отговор на въпрос от българи в Лондон за критичния евродоклад за България и високите оценки за Румъния заяви, че българското правителство усвоява по-добре еврофондове от румънското.

Дори ги бием румънците в усвояването на европейските средства - имаме 99%, а румънците са с 20% по-малко от нас, отбеляза Домусчиев. Според официалните правителствени данни сме усвоили близо 95% от европейските фондове.

Шефът на КРИБ с недоумение отбеляза, че в Румъния всеки ден излизат сигнали за корупция.

"Не виждам сериозна причина ние да сме по-различни от румънците. Там виждате всеки ден излизат сигнали за корупция, за арестувани. Току си арестуват някой министър, така че те не са по-различни от нас в много отношения. Аз считам, че това нещо е дискриминационно и несправедливо и зад него стоят определени фактори, които няма да коментирам в тоя момент", каза Домусчиев. Той изрично уточни, че това не е официална позиция на КРИБ, а негова лична.

При всички положения предстоящото решение на ЕК "не е добре за България" и не говори добре за нас като държавата, каза Домусчиев. "Ние като граждани на тая държава и вие като медии и това също влияе според мен много на мониторинговия процес и тия неща се гледат. При всички положения това, което ние казваме, това, което ние коментираме като българи и това, което вие отразявате като медии – това нещо дава отражение и ето го и резултата, а не считам, че сме по-лоши от румънците", допълни той.

По-ниска цена на тока, сини карти и е-управление

КРИБ продължават да настояват за по-ниска цена на тока, по-бързо издаване на сини карти и ускоряване на е-правителство, което го нямало никакво.

Домусчиев защити тезата си, че таксата "задължение към обществото" води до негативни последици за индустрията и даде нов прочит на данните на статистиката. Той отчете спад на износа и на притока на чуждите инвестиции. В същото време НСИ отчете ръст от над 5% на износа през 2015 г. спрямо година по-рано, който обаче се забави през втората половина на годината. За първите десет месеца на 2015 г. беше отчетен над 37% ръст на чуждите инвестиции у нас спрямо същия период на предходната година.

Според Домусчиев от началото на април таксата "задължение към обществото" може да поевтинее с 1.50 - 2 лв. заради поевтиняването на цената на газа.

Въвеждане на срок за издаването на синя карта, за да се осигури квалифицирана работна ръка иска още КРИБ. В момента няма такъв срок, а имало страни в ЕС, където той е 20 или 28 дни. За 2015 г. българските власти са издали 166 сини карти, от които 66 са били за ИТ специалисти.

Веднага може да назначим 3000 шофьори на тирове при заплати между 3000 и 4000 лева, каза Христо Христов, шеф на "Дискордия" и член на УС на КРИБ. Работници обаче няма и затова се настоява това обучение да се върне в средното образование.

Прекратеният търг за магистрала "Хемус" и новият данък "уикенд" не са обсъждани на срещата, каза Домусчиев. В нея са участвали още вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, вътрешният министър Румяна Бъчварова, финансовият Владислав Горанов и енергийният Теменужка Петкова.

Болната тема с контрабандата

Широко обсъдена по време на срещата с премиера е била и "болната тема" със сивата икономика, стана ясно от думите на Домусчиев. По думите му успех има само в борбата с контрабандата на цигари, докато в останалите сектори тя остава висока – над 30%. В някои като транспорт и туризъм дори достига над 50%, отбеляза Домусчиев.

КРИБ е категорично против връщането на старото законово положение за селските казани – да си варят ракия през цялата година.

За това обаче настояват т.нар. казанджии, които преди дни са регистрирали сдружение "Българска домашна ракия". Те се срещнаха с премиера преди КРИБ.

Не искаме никого да плашим, но ако не отпаднат промените в Закона за акцизите и данъчните складове производителите на домашна ракия ще излязат на национален протест, каза Андон Андонов, производител на ракия от град Куклен след срещата с премиера Борисов.

Камарата на строителите не вижда проблем със спрения търг за "Хемус"

Председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов заяви, че темата за спрения търг за два лота на магистрала "Хемус" не е била обсъждана.

Помолен да изрази позицията на камарата по темата Глосов заяви, че причината за спирането на търга вече е била съобщена от премиера, а сега и от строителния министър Лиляна Павлова и допълни, че "не вижда драма във всичко това".

Обжалването от някои компании не е свързано с процедурите по търга, а с класирането, каза Глосов и допълни, че това се случва в 99% от търговете по обществените поръчки.

Директорът на "Лукойл България" Валентин Златев от своя страна заяви, че няма нищо общо с търга за магистрала "Хемус".

"Не знам кой какво е правил, нека да извади някой документи, да ги сложи на масата и тогава ще призная, но да се казва по слухове, че някой е чул – декларирам ясно и точно, че няма никакво отношение фактическо, нефактическо и т.н. към тези две фирми... Просто Златев и Пеевски са удобни имена", коментира Златев по повод разпореждането на премиера за спиране на търга.

В отговор на въпрос той каза, че на срещата с Борисов не е обсъждал този казус, тъй като той не го познава и не се интересува от него. "Да обсъждам някакви слухове, защото никъде не видях никакво доказателство, чух че имат съмнения някакви – какво да обсъждам. Нямам отношение към този казус, не ме интересува и няма да го обсъждам повече. По слухове никога не съм живял и няма да живея. Аз лично бих задавал други два въпроса как се прави поръчка при отсъствие на пари и къде са тези 800 млн. лв., които трябва да се икономисат от "Хемус"? Това са по-интересни въпроси, а не слуховете кой с кого е свързан," добави той.

"Ако аз тръгна да споделям всички слухове, които витаят, трябваше да затворим държавата, заключи той.

КРИБ се вмести в графика на Борисов между две други срещи. Преди тях той прие с т.нар. казанджии, срещу чиито искания КРИБ е против. След Домусчиев на разговор с Борисов влязоха представителите на браншовата петролна и газова асоциация водени от шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Той обясни след срещата, че няма нищо общо с фирмите участнички в търга за "Хемус". Браншовата организацията е поискала от кабинета по-решителна борба с контрабандата на горива.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Асенов
  #8

  Най-несериозното е, че Домузчиев се взема много на сериозно.

 2. Мони_deactivated_1480055728
  #7

  Ако на тия селяни им светеха очите, то София щеше да е като Лас Вегас!

 3. Диана
  #6

  Бато ди тути Бати, подкрепен от разни Капи...и домузи (тур.)

 4. A.Aleksiev
  #5

  Хърбавия Домус се нареди и той до 220 килограмовия. УНИКАЛНО!: Румънците не били по-убави от нас! И там има корупция! Я, вижте- всеки ден там арестували по някой министър! АПСОЛЮТНО същата работа! И да не клатите държавата,ЕЙ, щото ние безрезервно стоим зад ВОЖДА, тъй- както целият народ на Северна Корея стои зад любимия Ким Чен Ун! Горенаписаните свински работи, събрани в две изречения.

 5. Милостипросим
  #4
 6. Oanis
  #3

  Неразбрах. Този ли е заместника на Пеевски или Бащицата на "Модела Пеевски" му помогна да разбере, че сега трябва да се спасява власта на цялата им каста и не е време за междуособици ? Ще успеят ли отново да заблудят всевиждащата г-жа Меркел ? И ако тази моя спекулация е така, ще кажа слава на тази Г-жа.

 7. Дядо ми Петър
  #2

  Когато му стане горещо под зад-ни-ка, Рапонът впряга кьораво и сакато да го защитава. Колко му е един мафиот да защитава КАПО ДИ ТУТИ КАПИ. Стига да има кой да му вярва.

 8. Мони_deactivated_1480055728
  #1

  Мотото на срещата беше: "Стабилност срещу реформи". Получили са "стабилността".

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.