КРИБ и “Софарма“ отказали помощ за деца от социални домове заради СПИН-скандала

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) е отказала проект в подкрепа на деца от домове след скандала с болни от СПИН възпитаници на дома “Асен Златаров” в София, твърди Милена Нейова, създател на Ателието “Прегърни ме” пред сайта “Гласове“. Нейова кандидатствала пред КРИБ за финансова подкрепа и след обещанията за поне едномесечна помощ за 5000 лв., във вторник ѝ било отказано. Мотивът бил “новата ситуация”, а именно случаите със заразени с ХИВ вируса деца от столичния дом. Нейова получи приза “Достоен българин” заради работата си в ателието, а на награждаването от първия ред я аплодираше премиерът Бойко Борисов.

 

От няколко години Ателието “Прегърни ме” обучава деца от социални домове в столицата да рисуват и изработват различни художествени предмети. Периодично то прави и отворени ателиета, в които възпитаниците на "Прегърни ме” показват уменията си на свои връстници - рисуват и майсторят заедно картини, кукли, ангели и арт-предмети-книги. Ателието оцелява с около 30 хил. лв. годишно от Виваком, но се търсят и други спонсори, които да подкрепят усилията за насърчаване на децата от социалните домове.

 

В търсенето на подкрепа Нейова се свързала с КРИБ през февруари по идея на Ивайло Георгиев, бивш съветник на финансовия министър Симеон Дянков. Нейова се срещнала с Румяна Георгиева, парламентарен секретар на КРИБ. Георгиева била трогната от разказа ѝ за талантливите сиротни деца от домовете и обещала да направи всичко възможно КРИБ да подкрепи ателието “Прегърни ме”. Поискала проект и бюджет, който да представи на заседание на ръководството на бизнес-организацията, които Милена Нейова ѝ изпратила на следващия ден.

 

Започнала да чака. Чакала един месец. След което отново се обадила на Румяна Георгиева, за да разбере има ли резултат. Тя уверила Милена Нейова по телефона, че не са я забравили и КРИБ са взели решение да подкрепят ателието, но тъй като засега само една фирма е изявила готовност да спонсорира работата им поне за един месец за 5000 лв., било добре да се изчака още, за да бъдат привлечени и други фирми.

 

След дълго чакане и уверения, че се работи по въпроса, във вторник Нейова отново се обадила на Румяна Георгиева, която не ѝ вдигнала, но по-късно върнала обаждането. Когато разбрала кой е на телефона, Георгиева, с дистанциран тон, съобщила: “Предвид създалата се ситуация, решихме да не ви подкрепяме“.

 

Нейова я попитала каква е тази нова ситуация, на което Георгиева отговорила, че става дума за разразилия се напоследък скандал със заразените със СПИН деца от социален дом в столицата.

 

Самото Сдружение “Прегърни ме” работи с няколко деца от дома “Асен Златаров” в столичния кв. “Надежда”.

 

Румяна Георгиева била твърда в отговора си, но все пак на въпроса коя е фирмата, която преди два месеца е била готова да ги подпомогне финансово, а сега отказва, разкрила, че това е “Софарма” АД, чийто шеф е Огнян Донев, председател на КРИБ.

 

Георгиева явно се усетила, че е направила голям гаф с този отговор, защото 15 минути по-късно същия ден отново се обадила на Нейова, за да ѝ каже, че е говорила с шефа си (очевидно Огнян Донев – бел. ред.), и нямала предвид СПИН-скандала в социалните домове, а “предвид новата ситуация” трябвало да се тълкува във връзка с настъпилото лято и трябва да се изчака още три месеца, за да бъде взето решение от КРИБ дали да се подпомогне финансово ателието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?