КРИБ иска по-строги мерки срещу киберрекета

КРИБ иска по-строги мерки срещу киберрекета

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) иска законодателни промени за по-строги мерки срещу киберрекета. Работодателска организация организира кръгла маса за промени в законодателството срещу киберрекета.

"Киберрекетът е една от големите заплахи пред бизнеса и е необходимо законодателство, което да ни предпазва. То трябва да бъде по-стриктно и сериозно, така че хакерите да имат спирачка пред дейността си", каза зам-председателят на КРИБ и главен изпълнителен директор на "Сименс България" Боряна Манолова пред Нова тв, която е собственост на председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Манолова подчерта, че в световен мащаб "Сименс” вече е предложила т. нар. Харта на доверието, която много международни компании са подписали. 

"Смятаме, че трябва да се обединят усилията в България, но не само на бизнеса, а и на изпълнителната и законодателната власт. Киберрекетът е една от големите заплахи за бизнеса не само в България, но и в световен мащаб. Никой не е застрахован. Затова бизнесът инвестира много в киберсигурност", добави тя. 

Тя коментира и очакваното решение на „Фолксваген” къде да позиционира завода си на Балканите. Компанията избира между Турция и България.

"У нас има предпоставки и условия за инвестиция, като завода на „Фолксваген”. И сега имаме много компании, които произвеждат автомобилни части. Те са изключително успешни и смятам, че сме подготвени за това", каза Манолова.

По думите ѝ бизнесът се готви и за предстоящи негативни фактори в икономиката, които се виждат с началото на рецесията в Европа и в Германия, както и за възможен Брекзит без сделка.

"Компаниите инвестират в различни буфери, но мисля, че трябва да се инвестира най-вече в обучението и качеството на персонала, за да бъдем конкурентоспособни", каза още Манолова.

Споделяне

Още от Бизнес