КРИБ с ултиматум: Оставка на Бъчварова, ако убийството на Антов не бъде разкрито бързо

Домусчиев: "Омръзна ни да стрелят по хората, които произвеждат БВП"

Кирил Домусчиев. Снимка: БГНЕС

Най-голямата работодателска организация в България излезе с изненадващ ултиматум МВР да разкрие бързо убийството на основателя на модна къща "Агресия" Александър Антов или вътрешният министър Румяна Бъчварова да си подаде оставката. Водената от Кирил Домусчиев Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) е възмутена, че вече трети ден няма арестувани или заподозрени. Не се уточнява какъв срок дава КРИБ на МВР да разкрие престъплението, но пък се посочва, че ако това не стане, организацията "ще намери начин да насърчи разкриването на поръчителите, извършителите и пазителите им".

МВР отрича връзка между последните поръчкови убийства

Категорично няма връзка между последните две поръчкови убийства в София – на свързания с бившата силова групировка ВИС Веселин Стоименов и на собственика на модна къща "Агресия" Александър Антов.

Това обяви заместник главният секретар на МВР Георги Арабаджиев по време на свое посещение в Пазарджик в понеделник.

"Имаме вече конкретни насоки, но в случая е важно, че няма да си позволим да пристъпваме към действия по реализация, без да сме сигурни, че доказателствата, които имаме към настоящия момент са достатъчни за мярката за неотклонение на лицата, които считаме, че са съпричастни към двата случая."

Още.

"Защо ни е нужно МВР? Защо са ни нужни вицепремиер и министър на вътрешните работи? Защо бюджетът прахосва над един милиард лева за тези институции, когато всеки един от нас може да бъде разстрелян като куче, защото просто не се харесва на някого, или този някой иска да му вземе парите, или направо целия бизнес ", пита работодателската организация, лансирайки свои версии за убийството на Антов, които до момента не са потвърдени от разследващите.

В писмото, изпратено до Бъчварова, с копие до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, КРИБ предупреждава, че няма да позволи това да е поредното неразкрито убийство.

Убийството на Антов, който бе намерен в петък вечерта с две огнестрелни рани край дома си в столичния кв. Бистрица, бе предшествано от разстрела на свързания с бившата групировка ВИС Веселин Стоименов.

Писмото на КРИБ обаче е посветено на модния индустриалец, който бе неин член: "Александър Антов бе една от иконите на сказанието за това какъв наистина би трябвало да бъде българският преход и в името на светлата му памет ние няма да допуснем смъртта му да остане просто част от черните хроники на медиите. Ако МВР допусне това, КРИБ няма да се примири и ще намери начин да насърчи разкриването на поръчителите, извършителите и пазителите им”.

Ето пълния текст писмо на КРИБ:

"Поредното показно и нагло убийство в България, този път на един предприемач, символ на това как един българин може да успее и със собствени сили да изгради от дребно надомно производство една истинска империя, безкомпромисно и оглушително постави въпроса: Защо ни е нужно МВР? Защо са ни нужни вицепремиер и министър на вътрешните работи? Защо бюджетът прахосва над един милиард лева за тези институции, когато всеки един от нас може да бъде разстрелян като куче, защото просто не се харесва на някого, или този някой иска да му вземе парите, или направо целия бизнес? Да убие, да ограби, да линчува и то с ясното съзнание, че ще остане безнаказан. Да, наистина безнаказан!

Вече трети ден няма арестуван, няма дори заподозрян, но иначе както винаги се работи по всички версии, докато накрая всички отново забравят. Този път обаче това няма да стане! Александър Антов бе една от иконите на сказанието за това какъв наистина би трябвало да бъде българският преход и в името на светлата му памет ние няма да допуснем смъртта му да остане просто част от черните хроники на медиите. Ако МВР допусне това, КРИБ няма да се примири и ще намери начин да насърчи разкриването на поръчителите, извършителите и пазителите им.

В края на миналата година, по повод протестите на служителите в МВР, четирите национално-представителни организации на работодателите излязоха с обща декларация, с която подкрепиха демонстрираното от правителството и ръководството на МВР желание за реформи в сектор сигурност. Дадохме нашия кредит на доверие. За съжаление отново нищо не се случи.

Убийствата и терорът по отношение на личната сигурност по улиците на България продължават. Вече никой не може да се чувства в безопасност. Дори и да плащаме два пъти – един път над милиард лева за заплати на безмълвни наблюдатели и регистратори на престъпления и тяхното ръководство и още един път - за да поддържаме армия от охранители, които да пазят икономиката на България и хората, които реално я развиват. Това не може да продължава така! Категорично и безусловно поставяме следното искане:

  • Да бъдат разкрити и задържани извършителите на убийството на Александър Антов сега и веднага. Ако това не се случи, министърът на вътрешните работи да подаде оставка.
  • Обръщаме се към Главния прокурор на Република България с очакването виновните да бъдат наказани с цялата суровост на закона. Справедливо, но безмилостно!
  • Обръщаме се и към премиера на Република България, който, в създалата се ситуация, трябва да ни убеди, че тези, които все още сме останали в България, не сме сбъркали и имаме все още шанс да покажем на света, че сме прави."

Попитан защо КРИБ е излязла с толкова остра декларация по-малко от два дни след убийството на Антов, Домусчиев казва пред в. "Стандарт": "Защото е крайно време МВР да заработи, но за да заработи, трябва да и да се реформира! Това не може да продължава така, а министърът на вътрешните работи или трябва да си свърши работата или да си ходи!"

"На нас ни омръзна да стрелят по хората, които произвеждат БВП на страната", казва Домусчиев, според когото поръчковите убийства на бизнесмени в България продължават, "защото у нас няма закони". Без да уточнява кого точно визира, той напада и "протестиращите", възмущавайки се "защо сега не протестират, защото не взимат мерки".

"Интересно ми е как ще реагират и министри, депутати и общественици, които ако си отворят гардероба, ще видят, че делото на Антов присъства при всеки един от тях! Защото Сашо помагаше на всички, той беше един добър, честен и благороден човек", завършва гневното изявление на Домусчиев.

Това е негова първа по-сериозна публична изява, след като през есента бе двигател на атаката на работодателските организации и синдикатите срещу т.нар. американски електроцентрали, ВЕИ-инвеститорите и председателя на КЕВР Иван Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?