КРИБ зове премиера да не се отказва от Манолев за министър на транспорта

Александър Манолев обяви на 13 септември, че отказва да е министър на транспорта. Сн. БГНЕС

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настоява Александър Манолев да стане министър на транспорта, въпреки че в четвъртък самият той отказа да заеме поста.

Това става ясно от отворено писмо на КРИБ до премиера Бойко Борисов.

Номинацията на Манолев, който сега е зам.-министър на икономиката, бе предложена в понеделник лично от премиера Бойко Борисов, който по-рано прие оставките на трима министри заради тежкия пътен инцидент край Своге, при който загинаха 17 души.

В четвъртък обаче номинираният сам се отказа от поста.

Той мотивира решението си със "съшити обвинения и провокации" срещу него. Ставало дума за "координирана атака от една определена група", която той не назова, но пък уточни, че атаката била срещу цялото правителство. По информация на Mediapool Манолев се е отказал по искане на Бойко Борисов.

Въпреки това в петък работодателската организация излезе с позиция в защита на зам.-министъра, в която се призовава премиерът Бойко Борисов да не се поддава на натиск и да назначи Манолев за министър на транспорта.

"В досегашната ни съвместна работа с него (Александър Манолев, б. р.) в качеството му на заместник-министър на икономиката имаме постигнати много добри резултати, които се дължат на изключителната му експертна подготовка, включително и в елитни европейски учебни заведения, познанията му на европейския и световен опит и отзивчивостта му в работата с бизнеса, който представляваме. Убедени сме, че той ще бъде много добър министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, предвид на всичко, изложено по-горе", пише в писмото до Борисов.

"Не считаме, че трябва да се подавате на натиск от съмнителни кръгове и групи, които нямат нищо общо с индустрията, а даже напротив – някои дори имат устойчив тренд в миналото, свързан с фалити и безвъзвратни загуби на позиции както у нас, така и в чужбина", обръщат се към премиера работодателите.

По-рано през седмицата Националното сдружение на общините в Р България пък се обяви в подкрепа на подалия оставка регионален министър Николай Нанков и призова депутатите да го оставят на поста.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес