Крим ще възстанови полетите след референдума в неделя

Проруските власти в украинската автономна република Крим, които ограничиха полетите от летището в Симферопол - единственото гражданско летище на полуострова - обявиха, че всички полети ще бъдат възстановени на 17 март, предаде Франс прес.

Вицепремиерът Рустам Темиргалев обясни, че ограниченията в трафика се налагат, за да се попречи на пристигането на "провокатори" преди и по време на референдума за статута на Крим в неделя.

В момента летището в Симферопол изпълнява единствено полети от и за Москва.

Темиргалев опроверга информацията за задържането на журналисти от кримските сили за самоотбрана, предаде ИТАР-ТАСС. "Не е имало никакви задържания на журналисти, пристигнали на територията на Крим, имаше задържания на провокатори", каза вицепремиерът. Той допълни, че е имало лица, които са се идентифицирали като журналисти, но са носели със себе си оръжие и провокационни материали. "Вчера тези хора, които се представяха за журналисти, бяха освободени и изпратени на територията на Украйна", каза Рустам Темиргалев.

Украинските журналисти Олена Максименко и Олес Кромпляс са били освободени и са напуснали Крим, съобщи международната организация за медийна свобода "Репортери без граници". Двамата бяха в неизвестност от 9 март, когато бяха задържани на граничния контролен пункт Перекоп между Украйна и Крим заедно с двама активисти и шофьор, които също са освободени.

Вчера италиански телевизионен екип е бил спрян и заплашван от въоръжени мъже на същото място, съобщават от "Репортери без граници".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят