Криминален психолог разкритикува неадекватността на МВР в нощта на ексцесиите

Агресивните трябва да бъдат извеждани от самото начало

Криминален психолог разкритикува неадекватността на МВР в нощта на ексцесиите

"Когато идентифицираш хора, които са на протеста с цел размирици, е най-добре да ги изведеш възможно най-бързо. Рано или късно останалата част от хората, които са дошли да протестират мирно, ще се увлече по тях". Така криминалният психолог Тодор Тодоров коментира ескалацията на протестите в столицата, цитиран от Нова телевизия.

Според него нещата ще ескалират, защото имаме неадекватност:

"При положение, че имаме голяма група от хора различни по професия, които са обединени от едно нещо, да им противопоставиш голямо количество полиция е преднамерено. Защото ако от самото начало агресивните бъдат изведени, няма да се получи напрежение. А полицаите седяха като жертвени агнета. Това качва напрежението и емоциите. Когато имаш тълпа, имаш анонимност и спираш да се притесняваш за последствията".

По мнението на Тодоров, да поставиш сериозен брой полицаи под заплаха, не може да бъде тактика.

"По-голямата част от хората са мирни. Не са отишли там, за да се бият, особено с полицията. Ако имаш група от хора, които се опитат да качат напрежението, трябва да я отделиш. Доколкото съм запознат с методите, със сигурност е имало не малко на брой цивилни още в самото начало на протеста", каза експертът.

Според Тодоров в определени ситуации агитките са били ползвани от различни хора.

"Те са като всяка една организирана престъпна група. Имат си лидер или началник, който разпределя благата. А той поддържа контакти на по-високо ниво. За тях това си е работа. Няма значение кой плаща. Всеки може да ги ползва, когато си плати", обясни Тодоров.

Той коментира и появилите се в интернет снимки на полицаи с бокс и отличителни значки.

"Цялата ситуация е типичен пример за кацата с мед. За облеклото на МВР е записано в нормативните уредби. Ако в този момент имаш униформен с бокс, най-вероятно момчето се е уплашило или е тотално неадекватен. Заради такава глупост на един човек се слага етикет на всички останали", каза Тодоров.

До ексцесиите в 56-ия ден на протеста се стигна, след като група провокатори започнаха да замерят полицаите със самоделни бомби, бутилки с вода и каквото намерят на площада, а униформените останаха безучастни дълго време, след което предприеха насилствени действия и арести спрямо всички останали на място протестиращи, както и срещу журналисти, отразяващи събитието.

Интересно е, че още в сряда по обед шефът на СДВР предупреди, че на обявения за целодневен протест "Велико народно въстание" са докарани футболни агитки и хора от криминалния контингент от провинцията, но органите на реда очевидно не са взели мерки, за да предотвратят появата им на вечерния митинг, където се събраха десетки хиляди хора, включително семейства с малки деца. Полицаи от СДВР разказаха в четвъртък, че цял час са чакали заповед от началниците си, докато са били под канонада от бомби. Униформените потвърдиха, че агресията е дошла от провокатори, които са смесили с нормално протестиращите граждани.

Управляващите обаче не виждат провал в работата на МВР, а освен това оправдаха оставането си на власт с ексцесиите от нощта на 2 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от България