Криминалист: Още от началото издирването на Янек е грешно

Ботьо Ботев, Снимка: БНТ

Още в началния етап на издирването на 43-годишния Янек Миланов от Дупница са допуснати сериозни грешки, които трудно могат да бъдат компенсирани. Такава теза изказа пред БНТ криминалистът Ботьо Ботев. Според него от МВР и прокуратурата обикалят напразно полетата около града и ненужно се ангажира голям полицейски ресурс.

Закъсняла акция

Миланов е в неизвестност от 31 юли. Тогава за последно е видян да се качва в колата на Васил Капланов, който бе арестуван преди няколко дни, но по друго обвинение. Братът на изчезналия – Марио – твърди, че Янек е имал за кратко отношения със съпругата на Капланов. Според Марио Миланов полицията в Дупница е бездействала дълго време и не е издирвала брат му. Едва след негова среща с главния прокурор Иван Гешев миналата седмица започнаха по-интензивни действия. В резултат Дупница бе блокиран от полиция и няколко държавни служби започнаха масови проверки по различни линии – данъчна, митническа, трудова.

Към момента резултат няма. Капланов бе задържан и освободен, съпругата му също бе разпитана. Междувременно стотици полицаи със следови кучета бяха изпратени да претърсват огромен участък от 120 кв. км. и стана ясно, че една от версиите, по които работи МВР, е за отвличане.

https://www.mediapool.bg/gal/91/orig_931be765acaf03d4bbb9c0d6eb9ea476.jpg
Стотици полицаи бяха ангажирани в претърсване на огромен периметър. Снимка: БГНЕС

Отвличане ли?

Според Ботев тази версия е погрешна и още от самото начало е трябвало да се мисли за най-лошото – че Миланов може би е убит.

"Грешна е била оценката още в първоначалния етап, когато е постъпила информацията, че се касае за отвличане. Още в оня момент, при тая ситуация, трябвало е да се мисли за най-лошото – че човекът е бил убит. И в този аспект, по моему, е трябвало да се включат компетентни специалисти от "Убийства", заяви той.

Вместо това случаят е поверен на отдела за отвличания в ГДБОП.

"Да се говори за отвличане определено е било несериозно", коментира той.

Домашен арест

Към момента няма повдигнати обвинения нито за отвличане, нито за убийство на Миланов. Единственият арестуван, Капланов, бе задържан по старо дело за незаконно притежание на боеприпаси. Прокуратурата настояваше той да остане в ареста за постоянно, но съдът го пусна под домашен арест. Решението се обжалва.

https://www.mediapool.bg/gal/92/orig_d68711622088382c5f217cc7d22e2d15.jpg
Васил Капланов при гледането на мярката му в съда. Снимка: БГНЕС

Наред с това се прокрадна тезата, че полицията в Дупница е бездействала, защото заподозреният минава за приближен до братя Галеви. Главният прокурор заяви, че ще се направи всичко възможно да не се връщат "мутренските времена" и който смята, че не са отминали, ще разбере, че са, "но по трудния начин".

На фона на заканите му упорито се говори, че местните хора живеят в страх, а полицията бездействала, понеже заподозреният е бил близък до Галеви. Според Ботев това не е вярно. Той коментира, че може да има такова подозрение за бездействие, когато става дума за други престъпления, но не и за убийство.

"Отдавам го на неопитността на хората от Дупница, които първоначално са се захванали", заяви той по повод пропуските.

Споделяне

Още по темата

Още от България