Четвърти разстрел в София за месец

Криминалисти констатирали естествена смърт при убийство

Чак при аутопсията съдебните медици открили две огнестрелни рани по тялото на Драгомир Бицов

Криминалисти констатирали естествена смърт при убийство

Четвърти разстрел в София бе регистриран от МВР в рамките само на месец, след като смъртта си последователно намериха подсъдимият по делото "Наглите” Кирил Кирилов - Шкафа, хазартният бос Йордан Динов и Васил Лазов, занимаващ се със застраховки и отпускане на кредити срещу ипотеки.

След като за новото убийство бе написано в сряда от столичен вестник, от полицията потвърдиха, че на 14 април е бил открит нов труп, този път на 40-годишния собственик на заложни къщи Драгомир Бицов в една от къщите му в кв. "Горубляне”.

Според първоначалните данни от МВР не са подали никаква информация за инцидента, тъй като пристигналите на място криминалисти и съдебният лекар помислили, че човекът е починал от естествена смърт. Причината била, че по и около тялото му нямало никакви следи от насилие или кръв. Чак впоследствие при извършването на аутопсията медиците открили две огнестрелни рани.

Необичайно за подобни случаи от полицията съобщиха, че убитият Бицов няма криминални регистрации. Според справка във фирмените регистри той е собственик на фирмата "Ив-Трейд”, която се занимава с предоставяне на парични заеми, обезпечени със злато. Именно тази фирма управлява официално няколко заложни къщи. "Ауто Диб-Трейд”, също с едноличен собственик Драгомир Бицов, се занимава с търговия на авточасти.

В деня, в който медиите разпространиха информация за случая, полицията обяви, че е арестуван заподозрян за убийството. Това е Георги Георгиев (40 г.), който е осъждан за кражби. Полицията е намерила личен мотив за убийството.

Само преди седмица шефът на столичната полиция Валери Йорданов коментира зачестилите разстрели като "случаи, които успяват да нагнетяват общественото мнение в столицата", но които съвсем не показвали ескалация на престъпността в града.

Същото нещо преди него убедено бе заявено няколко пъти и от вътрешния министър Цветан Цветанов, чиято любима тема за коментар в последните 2-3 години са именно поръчковите убийства. МВР шефът неведнъж е подчертавал, че правителството на ГЕРБ е първото в новата история на България, което е успяло да спре показните разстрели и убийствата и да "пречупи гръбнака на организираната престъпност".

През последния месец обаче това смело твърдение сериозно бе разколебано, след като освен покушения у нас бяха регистрирани и няколко сериозни обира, два от които буквално в холивудски стил.

На 5 април въоръжени и маскирани успяха да отмъкнат от банка в Студентския град в София над 200 хиляди лева и да избягат с мотопед, а седмица по-късно няколко въоръжени и преоблечени като полицаи устроиха засада на инкасо кола на пътя между Габрово и Ловеч, изрязаха дупка в бронята с флекс и хидравлични ножици и задигнаха по неофициални данни над милион лева.

Преди тези два случая известен на полицията наркодилър бе разстрелян пред дома си в София на 18 февруари. Последва убийството на търговеца на рапани и бивш борец Йордан Харасимов, който на 24 февруари бе взривен в колата си посред бял ден в центъра на Варна. Месец по-късно в дома си бе убит и шефът на фенклуба на благоевградския "Пирин” Димитър Сукалински, с прякор Банскалията.

Засега, от всички тези случаи, разследващите могат да се похвалят само с трима заподозрени за покушенията на столичния дилър Асен Лазаров и на Банскалията. Разкрито бе и битово убийство на клошар в София, за което Валери Йорданов със съжаление отбеляза, че е останало малко незабелязано от медиите.

На този фон призваният да се бори точно с тежката престъпност ръководител на ГДБОП Станимир Флоров се опита да омаловажи по, меко казано, неадекватен начин ситуацията, като на два пъти обясни, че неблагоприятната среда, която през последните години МВР създавало на престъпните банди, била основната причина за зачестилите показни убийства в страната.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?