Службите предупреждавали варненски митрополит за готвено покушение срещу него

Криминалните догадки за смъртта на митрополит Кирил продължават

Прокуратурата се оплете в обяснения около разследването на загадъчното му удавяне

БГНЕС

Криминалните догадки около смъртта на варненския митрополит Кирил, водещи към мисълта, че той не се е удавил, каквато е досегашната официална версия, а е бил убит, продължават да се множат. Версията за убийство бе лансирана веднага след смъртта му през лятото, но медицинската експертиза я отхвърли. В четвъртък към тях се добави твърдението, че службите са предупреждавали Кирил за готвено покушение срещу него

Вълната от нови свидетелства заля медиите най-напред в края на миналата седмица, когато единият от двамата претенденти за наследник на поста Варненски и Великопреславски митрополит - епископ Игнатий от Сливенската епархия – обяви пред бТВ, че Кирил, който бе намерен удавен в местността Траката на 9 юли, всъщност е бил убит. По думите му дядо Кирил усещал, че искат да го „премахнат". Причината била, че „той беше този, който възпрепятства основно избирането на пловдивския митрополит Николай за патриарх".

"Тези, които тласкаха дядо Николай към патриаршеството, стоят зад смъртта на Кирил. Става въпрос за олигарси, които са близки до Николай. Свързани са с ДС, управляват и политици. Всичко е потулено", каза Игнатий. В Светия синод според него не било тайна за никого, че покойният духовник е бил убит.

Подобна информация в сряда обяви лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев - три седмици преди 9 юли митрополит Кирил му се е оплакал, че е заплашван с убийство от пловдивския владика Николай.

Приятели на покойния варненски митрополит Кирил, които са на ръководни постове в специалните служби, са го предупредили, че срещу него се подготвя покушение. Това пък разказа в четвъртък пред бТВ Христо Латинов, шеф на синдиката на свещенослужителите.

Той заяви, че е присъствал на "интересна среща" между митрополита, Константин Тренчев и още един човек три седмици преди смъртта на Кирил. Третия присъстващ бил близък на Кирил. Той обаче настоял името му да не се обявява, тъй като имало опасност за живота му. В разговор с Латинов, след смъртта на Варненския митрополит, той споделил уплахата си, както и намеренията да напусне страната "до няколко дни".

По време на срещата, която продължила четири часа, станало ясно още, че Старозагорският митрополит Галактион е тровен. Разкритието направил Кирил, базирайки се отново на "оперативна информация" от службите. "В темата на разговора каза, че имал информация от същите негови приятели, които го посъветвали: "Предупредете дядо Галактион, това негово продължително боледуване, не е пневмония, него го тровят", каза Латинов.

Според него митрополит Кирил, който беше основен претендент за нов български патриарх, е трябвало да бъде отровен или по някакъв начин отстранен физически.

Латинов каза още, че покойният митрополит се е занимавал с много неща през живота си. "Митрополитите оперират с големи имоти и финанси. Нещо малко известно е, че през 1991-1992 г. ставаха случки в Атон. Беше отдаден под наем голям имот – 1200 декара крайбрежна ивица". На въпрос какво е било участието на Кирил по сделката, Латинов отговори, че е давал съвет.

Другата заплаха за живота на Кирил от страна на Пловдивския митрополит Николай, огласена в сряда от Константин Тренчев, по думите на Латинов не се е възприемала като сериозна. "Той с усмивка каза, че дядо Николай в гнева си е отправил закана, че ще го отстрани от пътя си. Каза – млад е, още не е обръгнал, още му ври кръвта. Не я приемаше сериозно”, каза Латинов.

Според него във Варна никой не вярва във версията за удавяне и инфаркт. Това ставало ясно от множеството му  разговори със свещеници и граждани

Цацаров: Нека прокуратурата не се занимава с проблемите на Светата църква

По отношение на скандалите в църквата и упоритите слухове, че варненският митрополит Кирил е бил убит, в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че държавното обвинение няма намерение да се намесва в дейността на църквата.

”Нека прокуратурата не се занимава с проблемите на Светата църква. Това не е нейна територия. Имаме един криминален случай и не можем в този случай да работим със слухове. Работим с факти, а фактите са тези, които варненската окръжна прокуратура е установила на базата на заключението от аутопсията и те са, че се касае за удавяне”, каза главният прокурор.

"Аз не съм лекар, ако някой от вас е лекар, може да даде заключение, което е различно от това на съдебномедицинските експерти, и ще го помоля да ми го даде писмено", добави той.

Дали ще има нова проверка не мога да кажа, ще преценя, след като разговарям с колегите от Варненската окръжна прокуратура, каза Цацаров. Попитан ще бъдат ли разпитани лицата, които твърдят, че става въпрос за убийство, той отговори: "Тази сутрин самият д-р Константин Тренчев каза съвсем ясно в една от телевизиите, че е бил призован на разпит във варненската прокуратура по повод сигнала, който беше отправен до мене."

Варненската прокуратура: Делото не е приключвало, за да бъде възобновявано

"Не ми е известно делото за смъртта на Митрополит Кирил да е приключвало и следователно не е необходимо възобновяването му". Заяви по-късно пред сайта "Дневник" говорителят на варненската Окръжна прокуратура Радослав Лазаров, помолен да коментира думите на Цацаров.

"При положение, че работата по делото продължава, всички действия по него следва да бъдат приети като все още предстоящи", каза Лазаров.

Той обясни, че в хода на разследването се взимат предвид всички доказателства и всички факти. "До момента имаме една съдебно-медицинска експертиза, заключенията, от която сочат, че митрополит Кирил се е удавил, обясни Лазаров. От страна на варненския окръжния прокурор също беше направено изявление, че става въпрос за удавяне. Това обаче в никакъв случай не означава,че проверката е приключила", добави говорителят на Окръжната прокуратура във Варна.

Според него основателността на показанията, дадени от "свидетеля Тренчев" е въпрос на доказване.

Митрополит Николай настоява за разследване на твърденията около митрополит Галактион

В четвъртък в историята, макар и в един от периферните ѝ сюжети, се включи и пловдивският митрополит Николай. В сигнал до главния прокурор, качен на сайта на Пловдивската митрополия, той настоява прокуратурата да разследва информацията за покушение върху живота на Старозагорския митрополит Галактион. Повод са твърденията на Константин Тренчев и Христо Латинов за съмненията на митрополит Кирил, че Галактион е отровен.

"Същото беше споделено от Негово Високопросвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който заяви в заседание на Светия Синод в присъствието на Българския патриарх Неофит и всички епархийски митрополити, че отдавна и до него е дошла информация за опит да бъде отровен митрополит Галактион", пише митрополитът.

"В качеството ми на митрополит на Българската Православна Църква съм искрено загрижен за моя събрат дядо Галактион и настоявам тези информации да бъдат проверени. Дядо Галактион е, слава Богу, жив и може да бъде проверено дали срещу неговия живот действително се извършва покушение, което евентуално да бъде предотвратено", се посочва в сигнала. Митрополит Николай добавя, че гоизпраща в качеството си на гражданин, обществено задължен да информира органите на реда, ако узнае за извършване на престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от България