Кримската криза: Страх от нова война

Кримската криза: Страх от нова война

След последното стълкновение по границата на анексирания от Русия полуостров Крим е напълно вероятно да се стигне до нова фаза на бойните действия в Източна Украйна и допълнително обостряне на и без това обтегнатите отношения между Москва и Киев.

Август е взривоопасен месец в най-новата руска история. През последните 25 години в него се случиха пуча срещу Горбачов през 1991 г., обявения дефолт през 1998 г., гибелта на целия екипаж на подводницата "Курск" през 2000 г. и не на последно място разразилата се война с Грузия през 2008 г.

Путин вече обвини Украйна, че е тръгнала по "пътя на терора". Украинският му колега Петро Порошенко нарече подобни твърдения "руски фантазии", но въпреки това приведе войската в пълна бойна готовност.

Според руската служба за безопасност, инцидентът изглежда по следния начин: в нощта на събота срещу неделя, през първата седмица на август, група диверсанти са били засечени по кримската граница с 40 кг взривно вещество. Тяхната цел била да всеят смут и паника, както и да унищожат жизненоважни инфраструктурни обекти.

Към момента изглежда, че всички усилия за мирно урегулиране на конфликта са в застой, след като вчера Путин обяви, че отменя следващия етап на минските преговори.

Москва продължава да дрънка оръжия и от Министерството на отбраната вече завиха, че смъртта на двамата военнослужещи при задържането на диверсантите "няма да остане ненаказана".

В Украйна плъзна страх, че това е организирано мероприятие на руските служби с цел да даде основание за започване на официални военни действия срещу Киев. Паралелите с нахлуването в Грузия през 2008 г. са неизбежни. Тогава Москва използва вкарването на грузински части в Южна Осетия като претекст. В резултат бяха унищожени редица грузински военни бази на кандидат-членката за НАТО.

Нахлуването на Хитлер в Полша през 1939 г. също е поставило началото си с инсценирана "атака" от страна на полски специални сили. Войници на СС, преоблечени като полски офицери, нападат радиопредавателна станция по границата и дават картбланш на Вермахта за инвазия.

Засега има много неясноти покрай инцидента. Според коментари на местни жители в социалните мрежи, стрелба действително е имало. Съмнителното в случая е, че действията на т.нар. диверсанти изглеждат крайно непрофесионално. Предвид усилената в последно време охрана на границата, да се прави такъв опит, последван веднага и от втори, е много подозрително.

Ако се водим по показаните кадри с "украинските диверсанти спецназовци" и техния неугледен вид – анцузи и тениски, с препасани ловни ножове, по всяка вероятност става дума за доброволчески отряд неподчинен на официалната власт в Киев.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?