Анексиране по план

Кримски и руски сили овладяват украинските военни бази

Симферопол "национализира" украинско имущество

Кримски и руски сили овладяват украинските военни бази

Ден след като руският президент Владимир Путин подписа договора с подкрепяните от Москва лидери на Крим, анексирането на украинския полуостров в Черно море явно върви по предварително начертан план. Руски и местни военни сили продължават атаките срещу украински военни бази в Крим, местните власти продължават "национализацията" на имущество на украинската държава, а институциите в Москва продължават процедурните стъпки за анексирането, определено от Вашингтон, Брюксел и новите власти на Украйна като незаконно и неприемливо.

Щурм срещу украинските бази

Сутринта в сряда бойци от т.нар. сили за самоотбрана в Крим превзеха щаба на украинските ВМС в Севастопол, свалиха от него украинските символи и поставиха флаговете на Русия и руския Черноморски флот (ЧФ).

След превземането на сградата в нея пристигна командирът на ЧФ вицеадмирал Александър Витко, който се срещна с командира на ВМС на Украйна вицеадмирал Серхий Хайдук. Витко прекара в сградата 15 минути и я напусна заедно с друг руски офицер, без двамата да направят изявления.

По-късно ИТАР-ТАСС съобщи, че над 30 войници от украинските военноморски сили напуснали, носейки вещи и документи, територията на щаба на ВМС на Украйна. Според агенцията украинците са излезли безпрепятствено и са били посрещнати от свои роднини на портала на комплекса.

Впоследствие щабът бе напуснат и от командира на украинските ВМС вицеадмирал Серхий Хайдук, придружен от петдесетина офицери, носещи вещи и документи. Вицеадмиралът напусна комплекса в автомобил със затъмнени стъкла и украински регистрационни номера, предаде ИТАР-ТАСС.

Ройтерс уточнява, че първите украински военни, напуснали щаба в Севастопол, са били невъоръжени и облечени в цивилни дрехи.

Впоследствие представители на проруските кримски сили за самоотбрана заявиха, че са пленили командира на ВМС на Украйна вицеадмирал Серхий Хайдук. "Той беше блокиран и не можеше да отиде никъде. Беше принуден да напусне (сградата на щаба) и бе заловен", заявил представителят на поруските сили на място Игор Ескин.

Серхий Хайдук е арестуван от органите на прокуратурата в Севастопол на Кримския полуостров, предаде ИТАР-ТАСС. Местната информационна агенция Криминформ съобщи, че към висшия офицер "има въпроси". От прокуратурата поясниха, че по нейни данни Хайдук "е препредал във военните части на Украйна дошла от Киев заповед за употреба на оръжие срещу мирни граждани".

Привечер изпълняващият длъжността президента на Украйна Олександър Турчинов даде срок от три часа на властите в Крим да освободят заловения командващ на украинския военноморски флот, "както и останалите заложници", и предупреди, че в противен случай ще бъдат взети "адекватни мерки".

Едновременно със събитията в Сепастопол руските сили са взели под свой контрол и украинската база в Новоозьорное в западната част на Крим, съобщи Франс прес. Петдесетина украински военни са напуснали базата, под надзора на руски войници, а проруски милиции са издигнали руското знаме.

Заместник-командирът на базата заяви по телефона за АФП, че членовете на проруските милиции са влезли първи, като пред тях е имало група жени с деца. Руските войници пристигнали след тях. Украинските военни, макар да били въоръжени, не са оказали съпротива и "никой не е пострадал", допълни той.

На украинските военни в Крим им предстои да изберат - дали да влязат в бъдеще в руската армия, или да напуснат полуострова, заяви Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, участвайки в предаване на Би Би Си.

Песков припомни, че във вчерашното си обръщение Путин е споменал, че в Крим са разположени повече от 20 хиляди украински военнослужещи. "Някои от тях са минали на страната на Крим и сега те ще са част от Русия. Някои от тях продължават да са затворени в полковете си, някои са блокирани там от представители на подразделения на самоотбраната на Крим. Някои остават вътре, чакат някакви заповеди. Сега те просто не могат да разберат къде е родината, какво става", каза Песков.

По думите му сега в Крим срещу проруските сили се извършват провокации, за да се предизвика конфликт.

Противоречива информация за вчерашния инцидент в Симферопол

Противоречиви остават съобщенията за стрелбата в Симферопол, при която във вторник бяха убити двама души.

В съобщение на кримската милиция, цитирана от агенция Криминформ и от ИТАР-ТАСС в резултат на стрелба на снайперист са загинали двама души - боец на кримските отряди за самоотбрана и украински военен. Още двама души - отново член на отрядите за самоотбрана и украински военен - са ранени. Според кримската милиция стреляно е от една точка в две посоки. Неизвестно лице стреляло от прозорец на недостроена сграда, намираща се до военна част. Стреляно е по членове на силите за самоотбрата, които проверявали сигнал, че в сградата има въоръжени лица, както и по посока на украинската военна част, се казва в съобщението на министерството на вътрешните работи на Крим.

Изказва се предположение, че е стрелял снайперист и че може би това е било провокация с цел дестабилизиране на обстановката в Симферопол в деня на подписването на договора "за обединяване на Крим с Русия".

Украинското министерство на отбраната обаче, цитирано от ДПА и Ройтерс, съобщи, че в Симферопол е била нападната украинска военна база и е убит сержант С. Какурин, който бил на пост на наблюдателна кула в базата. Нападателите са били в руски военни униформи. Те пленили "по време на преговори" командира на базата Андрий Андрюшин, държали го в близка сграда и го "принуждавали да мине на страната на кримския народ". При инцидента е бил ранен и капитан В.Федун, а друг украински военен е бил бит с палки.

"Национализация"

Властите на Крим се готвят да национализират над 130 обекта на туристическата инфраструктура, които са държавна собственост на Украйна, съобщи руската агенция "Интерфакс", като се позова на "министъра на курортите на Крим Елена Юрченко.

Нямало да бъдат обаче "национализирани" туристическите обекти, които са собственост на граждани на Украйна.

Крим имал намерение да се сдобие със 119 хотела, 17 здравни профилакториуми, един институт в Ялта и 35 битови предприятия на местните съвети. В списъка влиза и известният детски център "Артек".

На Фонда на държавното имущество на Крим било разпоредено в максимално кратки срокове да извърши инвентаризация и да определи собствениците на туристическите обекти. В бъдеще в развитието на национализираните обекти щели да бъдат привлечени и руски инвеститори.

В понеделник кримските парламентаристи решиха да национализират всички активи на украинската държава на своя територия, включително разположените на полуострова активи на Черноморнефтегаз, Укртрансгаз и Федосийското предприятия за снабдяване с петролни продукти. Преди седмица властите съобщиха и за желанието да национализират Военноморския флот на Украйна, намиращ се в Севастопол, както и корабите на Черноморнефтегаз.

Крим сам ще си осигурява газ, за тока разчита на Украйна

Крим изцяло осигурява нуждите си от газ, каза лидерът на Крим Сергей Аксьонов, имайки предвид възможностите на  национализираното предприятие Черноморнефтегаз. То добива  ежегодно повече от 1,5 милиарда кубически метра газ, а  потребностите на Крим са около 1 милиард. Затова няма никакви съмнения, че ние сме в състояние самостоятелно да си осигурим газ, каза Аксьонов, участвайки в предаване на руската телевизия Първи канал.

Според Аксьонов жителите на Крим си плащат за електроенергията, която получават от украински доставчици, нямат никакви дългове и, ако Киев се опита да спре тока, това щяло да се смята за диверсия. Въпреки това на полуострова се създават запаси - подготвени са около 900 дизелови генератори, каза Аксьонов.

Шефът на кримското правителство обеща на жителите на полуострова да не допусне корупционни схеми. Това според него ще осигури допълнително над 1 милиард гривни (около 3,9 милиарда рубли) от източници, които са били укривани от предишните власти.

Анексирането върви по план

Същевременно руското анексиране на полуостров Крим върви по предварително описания процедурен план. Конституционният съд на Руската федерация се произнесе в сряда, че договорът за приемане на Крим в Русия, подписан вчера, съответства на Конституцията на РФ.

В Държавната дума пък потвърдиха, че утре в 16,00 ч. московско време ще започне извънредно пленарно заседание, на което се очаква да бъде ратифициран договорът, съобщи Интерфакс.

Заседание по въпроса вече е планирано и в Съвета на федерацията, отбелязва ИТАР-ТАСС.

В сряда резидентът Владимир Путин е възложил на министерството на труда в най-кратки срокове да увеличи пенсиите на жителите на Крим до равнището им в Русия или почти два пъти.

"Всички граждани на Русия, а към това вървят нещата, юридическите процедури скоро ще приключат, трябва да бъдат поставени при еднакви условия. Как ще направите това си е ваша работа. Заедно с депутатите от Държавната дума обмислете и направете това. И не се бавете, направете го колкото е възможно по-скоро", каза Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС, обръщайки се към министъра на труда Максим Топилин.

Федералната миграционна служба на Русия (ФМС) започна да издава първите руски паспорти в Крим.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят