Кримските татари искат да организират свой референдум

Кримските татари, които в мнозинството си са против присъединяването на републиката към Русия, смятат да организират на 29 март свой референдум за определяне на позицията си след последните събития, обяви лидерът им Мустафа Джемилев.

"Предвидили сме да организираме националния си конгрес на 29 март в Симферопол. Един от обсъжданите въпроси ще е самоопределянето на татарския народ. На 16 март не участвахме в референдума (за присъединяване на Крим към Русия) и сега искаме да организираме свой референдум", каза Джемилев, цитиран от Интерфакс.

 

Въпросите за референдума още не са изготвени. Няма да се споменава териториалната принадлежност на Крим, а по-скоро "формите на съжителство", добави татарският лидер.

 

Той посочи, че в момента в Крим биват уволнявани чиновници, които ще се връщат на работа само ако приемат руско гражданство.

 

Джемилев отбеляза, че през последните дни около 5000 татари са напуснали Крим, главно за райони в Западна Украйна. Смята се,че татарската общност в Крим наброява близо 300 000 души.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?