Кримските татари отбелязаха 60 години от Сталинската депортация

Десетки хиляди хора се събраха в столицата на Крим - Симферопол, за да отбележат 60-та годишнина от масовото депортиране на кримските татари, предаде Би Би Си.

200 хиляди татари, българи, арменци и гърци бяха депортирани в Средна Азия по заповед на Сталин по обвинение, че са сътрудничили на германските нацисти. Половината от тях са загинали по време на транспортирането.

В демонстрациите във вторник взеха участие и хора, оцелели след масовите изселвания. Те се събраха на железопътната гара в Симферопол, откъдето през 1944 г. са тръгвали композициите за Средна Азия.

В града бяха взети допълнителни мерки за сигурност заради последните търкания между татарите, които са мюсюлмани, и украинците и етническите руснаци, които са източноправославни. Татарските лидери призоваха хората да отбележат годишнината мирно и да отдадат с уважение почит към жертвите.

Основният митинг трябва да се проведе на централния площад, който носи името на Ленин.

От края на 1980-те години 260 000 татари се върнаха в Крим - автономна република, която през 1956 г. става част от Украйна. Те обаче са малцинство на територията на Кримския полуостров, близо 12% от населението.

Много от тях се оплакват, че правителството в Киев не съдейства за цялостното им интегриране в обществото и че при тях безработицата е по-голяма.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: