"Крисчън сайънс монитър": България става жертва на конфронтацията между Запада и Русия

Конфликтът между Запада и Русия за съдбата на Украйна оказва въздействие върху България, коментира американският вестник "Крисчън сайънс монитър".

 

Плановете на българското правителство за изграждане на газопровода "Южен поток" станаха част от геополитическата битка между Изтока и Запада. А дебатите в България по повод газопровода, съчетани с още няколко кризисни ситуации, изиграха роля за сриването на управляващите, се казва в кореспонденция на вестника от България.

 

В началото на миналия месец министър-председателят Пламен Орешарски обяви, че спира работата по проекта под заплахата от наказание от Европейския съюз. И Брюксел, и Вашингтон оказват натиск с цел да спрат "Южен поток", който е част от битката между Русия и Запада за Украйна, пише "Крисчън сайънс монитър".

 

Дискусиите за "Южен поток", от чието изграждане България може да очаква милиарди долари инвестиции и хиляди работни места, както и гарантиране на енергийните ѝ нужди, се водят в доста тежък период за българското правителство, което трябва да се справя и с последиците от наводненията в източната част на страната, които взеха няколко жертви, посочва вестникът.

 

Отгоре на това две от водещите български банки бяха подложени на атака през последните две седмици, след като клиенти получиха имейли и текстови съобщения с предупреждения да изтеглят парите си, преди да е станало твърде късно, изтъква изданието и съобщава и за предстоящото разпускане на парламента и произвеждането на предсрочни избори.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?