Кристалина Георгиева би могла да се пребори и за по-престижен ресор

Кристалина Георгиева би могла да се пребори и за по-престижен ресор

Кристалина Георгиева, номинирана във вторник за български еврокомисар на мястото на оттеглената Румяна Желева, е вицепрезидент на Световната банка. При съставянето на правителството миналата година името ѝ бе спрягано за вицепремиер, а преди изборите дори и за премиер. В крайна сметка Борисов обяви, че тя е негов доверен съветник.

Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Завършва политическа икономия във ВИИ ВИИ "Карл Маркс” (сега УНСС). След това преподава в същия университет, специализира в САЩ и Великобритания.

Влиза в екипа на Световната банка през 1993 г. като икономист по околната среда. Докато е директор на звеното по околна среда в периода 2000 - 2004 г., под нейно ръководство се изготвя първата стратегия на Световната банка за околната среда. През 2004 г. е назначена за ръководителка на Световната банка за Русия и отговаря за всички активи на банката в Руската федерация, а през 2008 г. вече е вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка.

Кристалина Георгиева е най-високопоставеният източноевропеец в тази международна институция.

"Доц. Кристалина Георгиева е чела лекции във водещи университети в цял свят. Автор е на най-популярния учебник по икономикс сред българските студенти", се посочва в биографията ѝ на интернет страницата на УНСС.

Георгиева е била е стипендиант и гостуващ професор в Масачузетския технологичен институт, Лондонското училище по икономика, Московския държавен университет и други университети.

"Как ни вижда светът, зависи от самите нас"

Кристалина Георгиева пред БНР, декември 2009 г. : “Най-важното нещо, най-доброто, което може да направи за страната, е да работи за подобряване на нейния имидж в региона и в света. Всичко това, което се прави за борба с корупцията, за укрепване на държавността, уважение към закона и институциите, е много важно за нас. Защото това е платформата, на която ние можем да стъпим, за да създадем стимул за нашето собствено развитие. Това се отнася както за имиджа ни в Европа и съответно за възможността ни да ползваме бързо и ефективно европейските фондове, така и за имиджа ни към новите центрове на растеж като Индия и Китай. Имаме потенциал да станем врата към ЕС. В Европа, разбира се, има малко недоверие към България и ние сме си го изработили това недоверие. Но Европа няма интерес България да не успее. Ние сме вътре, ние сме част от Европа. Нашият успех е и техен успех. Лесно се губи доброто мнение, трудно се връща обратно. Затова ще трябва всички ние като българи да си изпълняваме нашата част. Защото не е само работа на правителството да гради имиджа на България. Как ни вижда светът, зависи от всеки от нас".

Като се има предвид целия ѝ професионален опит, Кристалина Георгиева едва ли ще има какъвто и да е проблем с представянето си пред Европарламента.

Нещо повече, определеният за България ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи", бе стъкмен по "мярката" на Румяна Желева. Не са новост мненията, че това портфолио е с малка тежест и идеята на практика е била българският еврокомисар да бъде нещо като помощник на новия върховен външнополитически представител на ЕС Катрин Аштън.

Новата българска кандидатка обаче изглежда свръхквалифицирана да поеме този ресор. Нейните възможности са по-големи.

Ако беше първият избор на Борисов като български кандидат-комисар, страната ни можеше да се бори за престижни ресори, което означава и по-голямо реално влияние в делата на ЕС.

Номинирането на Кристалина Георгиева като играч от "резервния отбор" на Борисов показва, че премиерът или няма добра представа за хората си, или че Желева е била тикана напред не заради ценните си качества, а поради други "заслуги", неясни за обществото.

Приемам предложението с благодарност към правителството, коментира Георгиева във вторник. Сега трябва да се концентрираме да покажем най-доброто от себе си, това е най-важната задача, добави тя.

Георгиева посочи, че работата, която ще трябва да върши като еврокомисар по определения ресор, ѝ е добре позната, тъй като Световната банка има опит при взаимодействие с други организации при хуманитарни кризи.

Нямам участие във фирми, декларира тя. Георгиева каза, че Световната банка има много сериозни изисквания в това отношение.

В отговор на въпрос тя каза, че когато ѝ е било предложено да се включи в правителството при съставянето му миналото лято, тя е имала важни ангажименти в Световната банка и затова не е могла да обсъжда такова предложение. Сега обаче обстоятелствата са променени, а и България е във форсмажорна ситуация, каза Кристалина Георгиева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?