Кристалина Георгиева е кандидатът на ЕС за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева

Българката Кристалина Георгиева е европейският кандидат за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ). Тя беше избрана от правителствата на държавите от ЕС след повече от 12 часа преговори и гласувания на фона на разногласия в 28-членния блок, предаде Ройтерс.

Единственият съперник на Георгиева, холандецът Йерун Дейселблум, я поздрави в Туитър след втория кръг гласувания, при които тя се оформи като категоричен победител.

По традиция шефът на МВФ е европеец, а този на Световната банка - американец. За окончателния избор на Георгиева трябва да бъдат променени правилата за ръководител на МВФ, които не позволяват този пост да се заема от човек над 65 години. Тази година Георгиева навършва 66.

Гласуването на европейските правителства за определяне на единната им кандидатура за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) започна в петък, като постепенно от първоначалните петима кандидатите за поста останаха само двама. Единият от тях беше Георгиева в конкуренция с холандеца Дейселблум.

Според "Файненшъл таймс" Дейселблум е имал подкрепата на Германия, а Георгиева – на Франция.

Най-напред от надпреварата се оттегли португалецът Мариу Сентену. По-късно в петък испанското правителство съобщи, че оттегля кандидатурата на своята министърка на икономиката и бизнеса Надя Калвиньо, предаде Франс прес.

"Испания винаги е готова да насърчава консенсуса сред страните от ЕС, за да се избере обща кандидатура за управител на МВФ. Ето защо ние обявяваме, че правителството залага на европейското споразумение, така че министърката на икономиката Надя Калвиньо няма да участва в следващата фаза", се посочва в прессъобщение на правителството в Мадрид.

По-късно от надпреварата отпадна и финландецът Оли Рен (управителят на централната банка на Финландия.

Така в състезанието останаха само бившият председател на Еврогрупата и бивш финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум и Кристалина Георгиева, която в момента е вторият най-важен човек в Световната банка.

Великобритания не иска да се бърза и мисли да издига Джордж Осборн

Британското правителство, което получи допълнително време, за да представи свой кандидат в последната минута, ако желае, в крайна сметка не се включи в надпреварата за наследник на Кристин Лагард, която поема ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) тази есен.

Великобритания се е въздържала при гласуването в петък, според висш представител на ЕС. Лондон твърди, че няма нужда да се бърза, тъй като срокът за номинациите изтича в началото на септември.

Британският премиер Борис Джонсън обмисля да предложи за поста бившия финансов министър на стараната Джордж Осборн, чиято кандидатура обаче изглежда обречена, тъй като останалите 27 страни членки на ЕС ще се обединят около фаворитите си. Но Лондон разглежда Осборн като потенциален консенсусен кандидат, който може да се окаже приемлив за Париж и Берлин – бившият британски финансов министър се ползва с доверието на финансовите министри от ЕС и беше против провеждането на референдума за Брекзит, пише "Файненшъл таймс".

Сроковете

От създаването си през 1944 година МВФ винаги е бил ръководен от европеец, а начело на Световната банка обикновено застава американец.

Единният кандидат на ЕС трябва се да се представи пред МВФ до 6 септември. Фондът ще избере новия си управляващ директор до 4 октомври.

Малкото препятствие пред кандидатурата на Георгиева е, че ще се наложи промяна в правилата на МВФ. Според сегашните изисквания кандидатите за поста на управляващ директор трябва да са под 65 години, отбелязва Ройтерс.

В момента Кристалина Георгиева е на 65, а на 13 август ще навърши 66 години.

Процедурата по избор

Изпълнителният съвет на МВФ обяви миналия петък началото на процеса за избор на нов изпълнителен директор на мястото на французойката Кристин Лагард. Тя подаде оставка заради номинирането ѝ за шеф на Европейската централна банка.

Съветът възнамерява да завърши процедурата до 4 октомври 2019 година.

Ако в списъка с кандидати се окажат повече от три имена, съветът на МВФ за седмица ще избере трима финалисти. Това ще стане след допитване до членовете на съвета като се отчете влиянието на гласовете на страните, които те представляват, но "без географски предпочитания".

Тази формулировка е много важна предвид действащото досега "джентълменско споразумение".

В последния етап се предвижда изпълнителният съвет на МВФ да проведе с финалистите индивидуални интервюта, след което ще бъде направен окончателният избор. В идеалният случай той може да бъде приет с единодушие, но при необходимост не се изключва и гласуване.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа