Кристалина Георгиева е в играта за високите постове в ЕС

България иска ресор "цифровизация" за Мария Габриел, каза Борисов

Кристалина Георгиев и Бойко Борисов, сн. архив

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че името на Кристалина Георгиева е сред обсъжданите при разпределянето на висшите постове в ЕС, но не уточни каква позиция е възможно да заеме.

Миналия месец "Блумбърг" съобщи, че лидери на страните членки обмислят все повече възможността Георгиева, която е главен изпълнителен директор на Световната банка, да стане председател на Европейската комисия, но сега Борисов за пръв път официализира информациите, че тя може да заеме някой от високите европейски постове. 

Борисов потвърди в четвъртък, че все още няма съгласие кой да бъде следващият председател на Европейската комисия.

"Надали ще се договорим тази вечер, няма нагласа за съгласие. Всяко изказване днес е грешно, прибързано и бъбриво", каза Борисов пред журналисти в Брюксел.

По-късно вечерта европейските лидери ще обсъдят разпределението на новите постове, но засега не се очертава да постигнат съгласие. Разногласията между Германия и Франция кой да бъде наследник на Жан-Клод Юнкер отдавна са факт. Европейската народна партия настоява германецът Манфред Вебер да наследи Юнкер. Френският президент Еманюел Макрон обаче е против. Европейските социалисти подкрепят холандеца Франс Тимерманс, а либералите - датчанката Маргрете Вестегер.

Борисов уточни, че Европейската народна партия стои зад Манфред Вебер и има време. По неговите думи към план "Б" ще се премине след изчерпването на план "А". Борисов съобщи, че снощи е разговарял с Мишел Барние, но не даде подробности за съдържанието на разговора. Според информация от унгарски източници главният преговарящ на ЕС за Брекзит Барние се ползва с подкрепата на Полша, Унгария, Чехия и Словакия и има шансове да е новият председател на ЕК.

Борисов коментира, че социалистът Франс Тимерманс е фантастичен ръководител, но социалистите са останали втора сила на изборите.

България иска ресор "цифровизация" за Мария Габриел

Борисов съобщи, че България ще предложи за еврокомисар отново Мария Неделчева-Габриел и "България би се радвала да запази възможността еврокомисарят ни да отговаря за цифровизацията".

"Мария Неделчева е прекрасен комисар, в пряк двубой победи Елена Йончева, изкара най-добър резултат", допълни Борисов.

Мария Габриела отговаряше в последната комисия за цифровата икономика и цифровото общество и правителството на практика иска тя да си запази ресора.

Борисов втвърдява тона към Македония

Премиерът коментира по повод отлагането на датата за начало на преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС, че "македонците имат много неща да оправят".

"Нека не ме разберете грешно, но докато се спори Гоце Делчев българин ли е, македонец ли е - това дребнотемие, едни герои, които са се били за България, Македония, за родния край и най-хубавите ни песни са свързани с тях. Трябва ни време да си довършим работата на комисията. При преговори (за присъединяване към ЕС) влизаме в друга хипотеза - ще кажат "България ни спря" или "България ни пречи". Това не мога да допусна. България направи всичко и те се изстреляха в небето. Сега те трябва да направят компромиса по комисията и антибългарската реторика", заяви премиерът.

Комисията, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси между България и Северна Македония, досега стигна до съгласие само по отношение на праисторията и античността и зацикли по темата за Гоце Делчев.

Причина за разминаването е предложението на македонската страна да се чества 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие.  

Споделяне

Още по темата

Още от България