Кристалина Георгиева: ЕК няма да се поддаде на натиска на Турция за визите

Кристалина Георгиева

Европейската комисия няма да се поддаде на натиска на Турция по визовия въпрос, заяви заместник-председателят на Комисията Кристалина Георгиевапред БНР в събота.

Изискването за биометрични паспорти не само ще повиши сигурността, но и ще намали броя на турските граждани, възползващи се от бъдещия безвизов режим, добави тя.

„Аз, честно казано, смятам, че ако турците посрещнат тези изисквания, които ние поставяме, за да могат да паднат визите – това ще е добре. Ако турците минат към паспорти с биометрични данни, това определено е по-добре, отколкото да имат тескерета. Най-вече нека да си го кажем – те трябва да покрият изискванията за безвизов режим и тогава ще го получат. И когато го получат – един биометричен транспорт струва, доколкото знам, около 200 евро. Едва ли цяла Турция ще хукнат да си вадят биометрични паспорти“, обясни еврокомисарят.

Рискът от пренасочване на мигрантския поток през българо-турската граница е малък, смята Кристалина Георгиева:

„Ние бяхме първите да усетим сериозността на този проблем, на бежанската вълна. И са взети много мерки у нас за това да имаме добра защита на нашите граници, имаме двустранно споразумение с Турция, от където най-вече те биха идвали, така че съм предпазлива, но по-спокойна за България, отколкото съм какво може да се случи, да кажем, при придвижването на бежанците от Либия през Средиземно море към Италия, към Малта, даже към Кипър“, каза Георгиева.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?