Кристалина Георгиева гласена за първи вицепремиер

Кристалина Георгиева гласена за първи вицепремиер

Вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева е поканена за поста първи вицепремиер в правителството на ГЕРБ, научи Mediapool от свои източници в партията, близки до ръководство. Според неофициална информация тя най-вероятно е приела предложението на Бойко Борисов и това е причината да се забави обявяването на състава на кабинета.

Първоначално лидерът на ГЕРБ заяви, че пълният състав на правителството ще бъде обявен на 14 юли. Само два дни по-късно той ревизира своята прогноза и заяви, че на 27 юли новият състав на Министерския съвет ще бъде структуриран.

Допълнителното време е нужно, за да може Георгиева да приключи процедурите по напускането на управата на Световната банка, обясниха източниците на Mediapool. Нейното присъствие или отсъствие от правителството ще наложи неговото пълно прекрояване. Ако тя не успее да напусне световната финансова институция до края на този месец, Борисов ще пусне резервен вариант за своето правителство.

Основната несигурност е в икономическия екип на кабинета. Ако Кристалина Георгиева участва, Борисов ще има първи вицепремиер и двама вицепремиери. В противен случай ще има трима равнопоставени заместници.

Планира се тя да следи ресорите енергетика и екология. Вероятно ще ѝ бъдат възложени широки правомощия и по отношение на икономическата политика на кабинета.

Преди изборите Георгиева бе спрягана като вероятен министър-председател. След убедителната изборна победа на 5 юли обаче Бойко Борисов обяви официално, че ще оглави лично новото правителство.

Към момента Борисов успя да привлече икономиста от Световната банка Симеон Дянков, който ще е финансов министър. Той бе активен участник заедно с други външни за ГЕРБ експерти и бизнесмени в подготовката на управленската програма на партията на Борисов, както и в предизборната кампания.

Засега другото официално обявено министерско име е на формалния лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов, който ще оглави силовото вътрешно ведомство.

Споделяне

Още от България