Кристалина Георгиева: Кабинетът правилно ускори темпото за еврото

България най-вероятно няма да поиска заем от МВФ

Кристалина Георгиева

Българското правителство взе правилно решение да ускори пътя на страната към т.нар. чакалня на еврозоната - валутният механизъм ERM II, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на онлайн пресконференция за българските електронни медии.

На 10 април премиерът Бойко Борисов заяви, че страната отново ще ускори темпото, като ще кандидатства за ERM II до края на април.

Георгиева, цитирана от БНР, бе категорична, че правителството е реагирало правилно на кризата с Covid-19, но предупреди, че най-вероятно ще са необходими още мерки.

България има много добра фискална позиция за потенциална кредитна линия от Международния валутен фонд, но вероятно няма да се възползва от нея, стана ясно още от думите на Георгиева. Към момента МВФ разполага с 1 трилион долара, което е 4 пъти повече спрямо средствата преди голямата финансова криза през 2008 г. Вече 103 държави са се обърнали за помощ от фонда, като 21 от получените искания са одобрени в рекордно кратък срок.

"Засега България не се е обърнала към фонда. България взе едно много разумно решение да се постарае да ускори влизането в чакалнята на еврозоната – това ще даде потенциално още една линия на защита на страната ни", коментира Георгиева.

Тя припомни, че според най-актуалната прогноза на МВФ българската икономика ще отбележи спад с 4% тази година, а следващата ще последва възстановяване с 6%. "България взе рано решителни мерки както да ограничи епидемията, така и да защити икономиката... Може да се наложи да се прави и повече", добави Георгиева.

Управителят на фонда повтори заключението на организацията от миналата седмица, че икономическата криза, породена от Covid-19, е "по-лоша от тази през Голямата депресия" от 30-те години на миналия век.

Според прогнозата на МВФ пандемията ще причини през 2020 г. рецесия в 170 държави.

"Кризата е безпрецедентна. Никога не се е налагало да спрем икономиката, за да запазим здравето и живота на хората. Не сме имали криза с такава дълбочина от времето на Голямата депресия", посочи шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева потвърди и последната прогноза на МВФ, че световната икономика ще се сви с 3% през настоящата година и отбеляза, че ако до средата на годината "успеем да се справим с коронавирусната кризата", през 2021 година ще има глобален икономически растеж от 5.8%.

Възможни са обаче и по-тежки сценарии. "Притеснява ни, че ако няма позитиви за ограничаване на пандемията, състоянието на световната икономика може да е още по-тежко. Основният ни приоритет е да се засилят здравните системи навсякъде по света, както и запазването на здравето на хората. Това е трудно, особено там, където бедността е голяма и концентрацията на населението прави трудно ограничаването на общуването", каза Георгиева.

"Най-голямата опасност са масовите банкрути, увеличаване на безработицата и на неравенството и оттам увеличаване на социалното напрежение. Затова днес трябва повече финансова мощ", каза управляващият директор на МВФ.

Икономиката на знанието печели от тази криза, като "имаме възможност за преминаване към интернет обучение, да излезем от "кеш икономиката" към дигиталното плащане и към електронно правителство, а тези неща са в интерес на всички", смята Кристалина Георгиева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес