Кристалина Георгиева: Колкото и да е трудно, правителството засега държи фронта

Кристалина Георгиева: Колкото и да е трудно, правителството засега държи фронта
"ГЕРБ се старае да върне вярата на българите в законността“, смята българският еврокомисар Кристалина Георгиева. В неделя тя заяви пред Нова телевизия, че е много доволна от резултатите по акцията "Октопод". "Моите уважения към премиера и за това, че обещаха нещо на хората и се стараят да го спазват“, каза Георгиева.

По думите ѝ до този момент правителството е успяло да постигне две неща – запазването на макроикономическото равновесие и осигуряването на средства от европейските фондове. "Колкото и да е трудно, правителството засега държи фронта“, посочи Георгиева. Тя добави, че има още много да се свърши по отношение на корупцията и съдебната система. Хубаво е, че има политическа воля да се прави нещо в тази насока, каза още Кристалина Георгиева.

Според нея оттук нататък усилията трябва да се фокусират върху стабилизирането на държавата и реализирането на реформите

Кристалина Георгиева, която бе вицепрезидент на Световната банка, преди премиерът спешно да я номинира за еврокомисар на мястото на провалилата се Румяна Желева, даде висока оценка за качествата на финансовия министър Симеон Дянков, който също бе в Световната банка.

На плещите на вицепремиера лежи голямо бреме – "да държи макрорамката много здраво, когато отвсякъде го борят за пари“, коментира Кристалина Георгиева. "Не знам да има в света финансов министър, който да успява да удържи бюджета и народът да го обича“, коментира тя.

Гръцкият сценарий не е възможен засега в България, заяви еврокомисарят. По думите ѝ проблемите на южната ни съседка се дължат на безотговорно отношение към бюджета, докато в България картината е коренно различна

Тя подчерта, че България има възможност да вкара инжекции в икономиката си, защото няма голям дълг.

"Не сме Гърция и нямаме тези проблеми – да кажем на хората спете спокойно“, каза Кристалина Георгиева, но уточни, че можем и да си докараме такива проблеми.

Еврокомисарят заяви, че няма да лобира пред ЕК да си затваря очите за проблемите на България и не може да се намесва във вътрешнополитически въпроси.

Чувствам се като много добър представител на България в света. Имах възможност с висок старт да започна новата работа, каза тя по повод първите седмици на новия пост. "Моят ресор покрай земетресенията се оказа много престижен", отбеляза Кристалина Георгиева.

"Бяхме в сложно положение и трябваше да спасяваме престижа на страната", коментира тя по повод номинацията ѝ за еврокомисар през януари. Тя отново сподели, че бързо е взела решението да се кандидатира за поста, независимо, че обещала на премиера Борисов след време да дойде в България. Помислих си, че след историята с папата, с българския чадър, трети провал не бива да се допуска, каза тя.

По думите ѝ в Европа гледат на България все още с малко недоверие, а доверие не може да бъде постигнато за ден - два. Европейците правят две аналогии със страната ни досега – "България-папата" и "България-чадър" и ако не решим проблемите, може да се появи и трета. По нейно мнение, подобен проблем имат и съседите ни от Румъния, с тази разлика, че ние имаме скромността да бъдем по-големи песимисти.

"Застанах пред Европарламента с много силно желание да покажа, че българите сме подготвен и умен народ. Не ми се е въртяло в главата, че съм звезда", допълни Георгиева.

Еврокомисарят разкри, че е провела интервюта с пет българки за работа в нейния кабинет и петте били блестящи и перфектни, но избрала само една.

Споделяне

Още от България