Кристалина Георгиева: Кризата в еврозоната е към края си

Кристалина Георгиева: Кризата в еврозоната е към края си

Има сигнали, че кризата в еврозоната е към края си, заяви еврокомисарят по въпросите за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. По думите ѝ през последните седмици има три много обнадеждаващи признака за излизане на кризата.

"Първият е решението на Европейската централна банка да изкупува без ограничения облигации на затруднени страни в еврозоната. Казахме на света - ние, европейците от страните от еврозоната, имаме една голяма базука – вижте я, можем да гръмнем с нея, за да си пазим нашата валута. Това силно успокои пазарите“, каза Георгиева във Варна, цитирана от Дарик радио.

 

По думите ѝ вторият положителен показател е решението в Германия да се разреши немско участие в Европейския механизъм за стабилност.

 

"Освен това видяхме един много важен политически сигнал в Холандия с изборите, които доказаха, че въпреки трудностите европейците са за единна Европа. Това означава, че можем да гледаме малко по-оптимистично на бъдещето“, каза Кристалина Георгиева, уточнявайки, че кризата е еврозоната е част от една по-комплексна криза.

 

Според еврокомисаря, ако искаме да видим силна перспектива за Европа, тя трябва да се гради на много сериозно отношение към конкурентоспособността. Трябва да се мисли и за по-голяма икономическа интеграция, банков съюз и по-голямо политическо обединение.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?