Кристалина Георгиева мина изпита в Европейския парламент с ръкопляскания

Българският кандидат за еврокомисар заложи на прозрачността и борбата с евроизмамите

Кристалина Георгиева мина изпита в Европейския парламент с ръкопляскания

Българският кандидат за еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева премина успешно изпита си в Европарламента, като отговори на многобройните въпроси уверено, точно и с чувство за хумор.

Изслушването ѝ продължи повече от три часа, като евродепутатите на няколко пъти ръкопляскаха на изказванията ѝ.

"Вярвам, че съм доказала независимостта си и не приемам нареждания от друг, освен от европейските граждани. Освен това работя здравата", заяви Кристалина Георгиева.

По-късно в четвъртък председателите на парламентарните комисии по бюджет, бюджетен контрол и правни въпроси, ще заседават, за да оценят представянето ѝ, като оценката ще бъде предадено писмено на председателя на ЕП, а той ще я оповести на 9 октомври.

"Към измамите със средства на ЕС трябва да има пълна нетърпимост. Прозрачността, дори в най-корумпираната среда, е най-добрият подход за защита на бюджетните средства", заяви Кристалина Георгиева.

Тя подкрепи обособяването на службата на прокурор на ЕС, както и силна и уважавана Европейска служба за борба с измамите (ОЛАФ), за която ще отговаря в качеството си на еврокомисар.

"Ще поддържам тясна връзка с ОЛАФ, ще оценя внимателно дали служителите там вършат работата, за която са наети", заяви Георгиева.

Тя коментира обаче, че неправилното използване на средствата от европейския бюджет руши образа на ЕС и са необходими допълнителни усилия за контрол в държавите членки.

"Трябва да бъдем силни в защитата от злоупотреба на европейските средства. В тези трудни за гражданите времена трябва да използваме бюджета прозорливо, за да даде добър плод. Бюджетът може да помогне за икономическото възстановяване, той има пряко отношение към живота на хората. Това е разликата между живота и смъртта в областта на хуманитарната помощ", заяви Георгиева.

Евродепутатите поискаха и мнението на Георгиева за натрупаните забавени плащания, достигнали вече 23 милиарда евро.

"Ще се опитам да проведа успешно бюджетните преговори по коригиращия бюджет за 2014, бюджета за 2015 година, за да започнем да топим тази снежна топка от неразплатени задължения. Абсолютно съм убедена, че не го ли направим, тези които ще пострадат сме самите ние, защото ще се забавят програмите за заетостта и растежа, парите ще станат по-скъпи, защото ще трябва да им се плащат лихви", каза Кристалина Георгиева.

Тя коментира още, че ЕС трябва да работи повече за конкурентоспособността си.

"Европейците трябва да видим света и да признаем, че в областта на конкуренцията трябва да работим заедно, за да изградим силен пазар. Оставаме най-голямата икономика в света, но делът ни се топи и европейците няма да живеят добре, ако тази посока се запази. Единна Европа е въпрос на жизненото равнище, осигурявано за нашите граждани", посочи Георгиева.

Тя успя да предизвика положителна реакция и с отговора си на въпрос на евродепутата Джонатан Арнот (Европа на свободата и пряката демокрация, Великобритания). Той питаше какво е становището ѝ по идеята за едно седалище на ЕП, доколкото в годините на криза европейските данъкоплатци продължават да плащат милиони евро годишно за поддръжката на сградите на институцията в Брюксел и в Страсбург. Чиновниците в ЕС са повече от Британската армия, коментира Арнот.

"Загрижена съм ... за числеността на Британската армия", пошегува се в отговор Георгиева и поясни, че се отнася към този въпрос сериозно, но той е свързан с промяната на договора за ЕС.

Тя коментира, цитирана от БТА, че е изключително важно ЕС да има най-добрия възможен персонал и затова ЕК трябва да потърси талантите в университетите.

По думите ѝ балансът в броя на служителите от различните националности е въпрос на справедливост, но за някои националности работата в комисията не е толкова привлекателна.

Затова предлагам конкурси, насочени към тези националности. Структурно имаме проблем на средното ниво, защото в последните 10 години комисията наема млади хора, но на по-ниски позиции, обясни Георгиева.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа