В Брюксел продължават пазарлъците за ресори и портфейли

Кристалина Георгиева може да поеме данъчната политика и борбата с измамите в ЕК

Най-вероятно ще бъде лишена от зам.-председателско място в ЕК, измества я полякиня

Кристалина Георгиева

Номинираната за български еврокомисар Кристалина Георгиева с голяма вероятност ще получи ресора данъчна политика и борба с измамите. Това твърди електронното издание "Еурактив", като се позовава на документ с предварителното разпределение на ресорите в новата европейска комисия. Разпределението е към 2 септември, уточнява изданието.

В момента тече неофициалните разговори на избрания за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с кандидатите за еврокомисари, предложени от страните членки. Според изданието документът не е окончателен, но на този етап съдържа някои изненади.

Досега Кристалина Георгиева отговаряше за политиката на ЕК при бедствия и хуманитарни кризи. След като кандидатурата ѝ за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, не бе приета, от официалните български среди се чуха уверения, че Георгиева ще получи добър и сериозен ресор и вероятно ще бъде един от зам.-председателите на ЕК.

Според цитирания от "Еурактив" документ председателят на ЕК ще има шестима заместници и те ще бъдат подбрани сред номинираните, които са заемали високи постове в страните си. Което автоматично изключва Георгиева от списъка.

Зам.-председатели ще бъдат премиерите на Словения Аленка Братушек, на Латвия Валдис Домбровкис, на Естония Андрус Ансип. Такава позиция ще заемат още вицепремиерът на Полша Елжбиета Биенковска и външният министър на Холандия Франс Тимерманс.

Италианката Федерика Могерини, която в събота беше избрана за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, ще има също зам-председателски функции.

Според италианското издание "Летера куантра тре", цитирано от БТА, Юнкер вероятно ще има не шест, а седем "супер" заместник-председатели. Те ще отговарят за координацията на работата на определени европейски комисари, заемащи определени ресори, продължава изданието.

Така например финландецът Юрки Катайен вероятно ще е вицепрезидентът, който ще координира дейността на еврокомисарите за промишлеността, икономиката, вътрешния пазар и
конкуренцията, пише в "Летера куантра тре".


Федерика Могерини, която е бъдещ върховен представител на ЕС за външната политика, ще е и заместник-председател, който ще координира дейността в международната област, тоест разширяването, политиката на съседство, сътрудничеството и международната помощ, продължава да гради варианти изданието.

То посочва като други зам.-председатели холандеца Франс Тимерманс, който ще отговаря за търговията, и естонеца Андрус Ансип (цифровите технологии). То обаче добавя сред номинираните словакът Марош Шефчович (според изданието ще вземе ресора вътрешни работи и правосъдие).

"Еурактив" обаче посочва, че в новата ЕК ще бъдат трансформирани някои ресори, други ще бъдат закрити. Ще липсват ресорите вътрешен пазар, цифров дневен ред, разширяване.

Сред зам.-председателите ще има с ресори енергиен съюз, растеж, икономически и паричен съюз, и така нареченият "Европейски семестър и социален диалог".

"Еурактив" твърди, че новата новата комисия ще бъде политически балансирана, като дванадесет от комисарите са от ЕНП, осем са от ПЕС и петима са от АЛДЕ, като двама от тях ще са зам.-председатели.

Великобритания и Франция нямало да получат избраните от тях портфейли. Въпреки че британският премиер Дейвид Камерън държеше кандидатът му да бъде заместник-председател, номинираният от страната му Джонатан Хил ще отговаря за енергетиката и климатичните промени и най-вероятно ще бъде под шапката на Домбровскис, който ще има ресора енергиен съюз.

Недоволство ще има вероятно и в Париж, тъй като френският президент Франсоа Оланд се бореше за икономическия ресор, но Пиер Московиси ще отговаря за конкуренцията.

За икономиката ще отговаря бившият финландски премиер Юрки Катайнен, който вече работи по портфолиото, след като досегашният еврокомисар от Финландия Оли Рен стана евродепутат.

Ако разпределението се запази в този вид, разочаровани ще бъдат Словакия, Испания и Чехия.

Досегашният еврокомисар за вътрешно-институционалните отношения и заместник-председател на ЕК Марош Шефчович ще получи доста по-слабия ресор развитие.

Испания, която също се надяваше на силно досие, ще отговаря за изследванията и иновациите.

Чешкият кандидат Вера Юрова, която искаше регионалното развитие, ще се грижи за транспорта.

Според "Дневник", който цитира "Еурактив", Белгия "ще бъде наказана" заради забавянето си с номинацията на еврокомисар и ще получи един от най-слабите ресори, наречен умения, младеж и многоезичие. Името на еврокомисар за Белгия все още липсва заради политическата ситуация в страната, но според местните медии ще бъде номинирана Мариан Тисен, което е евродепутат.

Изданието коментира "лошия късмет" на България и Румъния, които отново нямало да получат най-желаните позиции. Румъния дълго време се бори за земеделския ресор, а след това премиерът Виктор Понта обяви, че е договорил регионалното развитие. Според предварителната подредба обаче румънският еврокомисар ще получи досегашния "български" ресор хуманитарната помощ.

"България може да се смята за жертва на включилата се късно в състезанието полякиня Биенковска. Кристалина Георгиева, настоящият български комисар, отговаряща за хуманитарната помощ, която беше силен кандидат да замести Катрин Аштън като първи дипломат на ЕС, трябваше да получи комисар по бюджета в екипа на Юнкер", пише "Еурактив".

Най-малка е изненадата в комисията за Германия, или по-точно изобщо няма такава. Досегашният еврокомисар за енергетиката Гюнтер Йотингер ще отговаря за търговията в новата еврокомисия и именно това е позицията, която Германия искаше. Това означава още, че германският политик ще отговаря за преговорите със САЩ по спорното Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство.

Разпределянето на ресорите в еврокомисията няма да стане преди 10 септември, прогнозира италианското издание "Летера куантра тре".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа