Кристалина Георгиева: Няма основания да очакваме положителен доклад от ЕК

Кристалина Георгиева

Заради многото нерешени проблеми България няма основания да очаква положителни оценки в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия, който трябва да бъде публикуван следващата сряда. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева в коментар пред български журналисти в Брюксел в петък.

"Всички добре знаем какво се случи от последния доклад до днес, за съжаление, нямаме силни причини за много положителни очаквания, натрупаха се нерешени проблеми”, заяви Георгиева.

"Докладът ще бъде конструктивен, но ние сами можем да си помогнем най-много”, подчерта още тя.

Кристалина Георгиева обясни, че България и Румъния няма да бъдат разделени по механизма, каквито спекулации се появиха заради напредъка на северната съседка в много сфери. "ЕК очаква действия в интерес на хората в тези две страни. Историята показва, че положителните промени са възможни, да не гледаме съседите, а да се стремим да оправим нещата у нас", призова тя.

Знаем много добре, че ние имахме година и половина политическа стагнация, ако не и регрес, нали, това се случи. Също така знаем, че положителните промени са възможни. Аз не съм чула от никого такива настроения на противопоставяне. Това по-скоро го виждам в българските коментари, отколкото тук в Брюксел, допълни още Георгиева.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?