Кристалина Георгиева обсъжда в София каква помощ може да получи страната за сирийските бежанци

Кризата в Сирия и възможността България да получи помощ за евентуален бежански проблем са основните теми, които европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева обсъди в София с президента Росен Плевнелиев и с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

 

От пресцентъра на МВР съобщиха, че Георгиева и Йовчев споделят обща оценка за заплахите и рисковете, пред които може да бъде изправена България при евентуално развитие на кризата в Сирия. Двамата са обсъдили потенциалните възможности страната ни да потърси международна помощ при разрешаването на евентуален бежански проблем у нас. Комисар Георгиева е запознала министър Йовчев с инструментите за оказване на солидарност по линия на Европейския съюз.

Вицепремиерът подробно е запознал европейския комисар както с плана на българското правителство за противодействие на негативните ефекти от кризата в Сирия и нейното разширяване, така и с конкретните мерки за засилване на контрола върху българската граница като част от външната граница на Европейския съюз, пише в съобщението.


По време на срещата на комисар Георгиева с президента Плевнелиев е направен преглед на усилията, които европейските институции и страните членки на ЕС полагат в подкрепа на сирийските бежанци.

Държавният глава е информирал комисар Георгиева за предприетите от България действия, като гранична за Европейския съюз страна. Обсъдени са били и инструментите за солидарност на Европейския съюз, които биха могли да бъдат активирани в такава
ситуация.


Обща е била оценката на президента Плевнелиев и комисар Георгиева, че мащабът на кризата е такъв, че изисква обединение и мобилизация на всички възможни средства, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В случай на бежанска вълна от Сирия, средства за България, както и за всяка друга страна членка, могат да се отпуснат по линия на четири фонда. Общо те разполагат с 4 млрд. евро, предназначени за защита на границата, приемане на бежанци, подпомагане на интеграцията им или за доброволното им връщане в родината, съобщи преди ден еврокомисарят Кристалина Георгиева.


България би могла да получи помощ и по линия на "Фронтекс" - агенцията за оперативно сътрудничество по външните граници на страните от ЕС. Тя се изразява в изпращането на екипи, които да помагат за охраната на границите, регистрирането на бежанци, използване на палатки и одеяла.


Над 740 сирийци са потърсили закрила у нас от началото на годината до месец юни. В последните дни броят им непрекъснато се увеличава.

Все още обаче не може да се говори за бежанска вълна от Сирия към Европа, тъй като сирийците предпочитат да избягат в съседните им страни, обясни Кристалина Георгиева.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?