Кристалина Георгиева окуражена от подкрепата да се кандидатира за шеф на ООН

Кристалина Георгиева окуражена от подкрепата да се кандидатира за шеф на ООН

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева намекна снощи, че скоро може да се включи в надпреварата за генерален секретар на ООН, но уточни, че решението за това се взема от българското правителство, предаде АФП.

"За мен е чест да видя, че толкова много хора ме окуражават да стана кандидат", каза 63-годишната Георгиева в четвъртък вечерта на конференция в Ню Йорк, организирана от Международния институт за мир. "Като българка ще кажа, че това е решение на българското правителство", добави тя.

В петък говорител на Европейската комисия отказа да отговори на въпроси, свързани с хипотезата Георгиева да започне кампания за ООН.

"Не ми е известно някой от еврокомисарите да е в кампания", заяви говорителят Александер Винтерщайн. Процесът за избор на нов генерален секретар на ООН е в ход. Зам.-председателят Кристалина Георгиева следи публикациите в пресата като всички нас. Нямаме коментар, добави той, цитиран от БТА.

Журналистите в Брюксел се интересуваха дали ЕК е готова с план, ако Георгиева влезе в надпреварата за ООН, доколкото в комисията тя отговаря за бюджета и в момента в нейния ресор предстои много работа.


Към момента българското правителство стои официално зад номинацията на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, но това може да се промени след 26 септември, когато станат ясни резултатите от поредното тайно гласуване в Съвета за сигурност на ООН, обяви премиерът Бойко Борисов на 13 септември. Тогава той декларира, че ако Бокова била кандидат на ГЕРБ, отдавна е щяла да бъде оттеглена, тъй като не се представя задоволително.

При досегашните гласувания бившият португалски премиер Антонио Гутериш е безспорният фаворит сред деветимата кандидати, останали в надпреварата, а на последното от тези гласувания Бокова е беше пета. Според дипломати и наблюдатели Бокова няма шанс да се пребори за шефския пост на ООН, а ако Източна Европа държи да има свой представител начело на световната организация, трябва да смени кандидатурата.

АФП отбеляза, че Бокова е подкрепяна от Русия, а Георгиева - от германския канцлер Ангела Меркел.

Наскоро обаче руският заместник -министър на външните работи на Русия Генадий Гатилов заяви, че "ако България реши да смени досегашния си кандидат за поста и издигне Кристалина Георгиева, което е нейно суверенно право, тогава ще решаваме, изхождайки от новата ситуация, че ще има нов кандидат". Той допълни, че темата ще се обсъжда в двустранните консултации по време на сесията на Общото събрание на ООН и "навярно ще се изяснява по-приемливата за всички държави кандидатура".


След като президентът Росен Плевнелиев изрази подкрепата си за Ирина Бокова на сесията на Общото събрание на ООН, евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев коментира в петък пред БНР, че решението на правителството ще е според представянето на Бокова.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят